Press "Enter" to skip to content

Маслото от мак е отлично болкоуспокояващо

Маслото от мак се добива от семената на растението чрез студено пресоване

Маслото от мак е богато на витамини и минерали – съдържа много калций, магнезий, калий, витамини от В група.

Болкоуспокояващото си действие дължи на алкалоида реадин и на незначителните количества морфин. Може да се прилага срещу болки в мускулите и ставите, като се нанася с леко масажиране. Полезно е и за кожата, защото съдържащите се в маковото семе антиоксиданти подкрепят обновяването на клетките. Именно по тази причина маслото често се използва в козметиката.

Смята се, че линоловата киселина в него подпомага възстановяването на тялото, стабилизира клетъчните стени, ускорява заздравяването на рани, успокоява сърбежи и оказва благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система.

Маковото масло се употребява и в кулинарията, има приятен орехов вкус.

Маслото от мак през вековете

Една от най-ранните употреби на масло от маково семе, за която знаем, беше, е сравнително изненадваща – като сгъстител за боя. Сгъстеното на слънце масло от маково семе е използвано за подобряване на текстурата на боите, използвани в една от най-старите пещерни рисунки в света, разположена в Афганистан и датираща от 650 г. сл. Хр.

С течение на времето маковото семе се свързва все повече с медицински цели. Те се появяват в ранните медицински текстове в множество култури, включително древногръцката, минойската и римската цивилизации.

Екстрактите от маково семе се използват за лечение на кожни заболявания в аюрведическата медицина, както и за лечение на мускулно напрежение и облекчаване на запек, наред с други неща. Междувременно традиционната китайска медицина препоръчва макови семена за облекчаване на болката, дишане и подобрено храносмилане.

Маковите семена също често се свързват с подобряване на съня. Древните египтяни може да са в основата на това вярване, но изглежда то се е разпространило, като през Средновековието се появяват рецепти за тоник, направен от мляко, мед и опиум от маково семе. Това се използвало за успокояване на плачещи бебета.

Източник: erbology.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: