Press "Enter" to skip to content

Специална медитация развива възможностите на човешкото съзнание

Постоянно чуваме учени и психолози да казват, че човешкото съзнание има неограничени възможности, но ние не ги ползваме рационално

Как да преодолеем тази ограниченост? Как да пречупим поставената от природата бариера? Възможно ли е? Да, възможно е, при това за тази възможност се знае от векове. Не само ние, във века на информацията, сме се сблъскали с този проблем. Оказва се, че той е бил жизненоважен в течение на цялата човешка история. За решаването му индийските йоги препоръчват специална медитация. Като обект на медитация се избира всеки естествен, приятно изглеждащ предмет – например цвете,  растение, красив камък и т. н., включително и пламъкът на свещта.

Поставете избрания предмет на масата. Той трябва да се намира на нивото на очите на разстояние 0,5-1 метра. Задният план трябва да е в неутрален цвят, за да не отвлича вниманието ви. Така че, ако имате ярки или прекалено пъстри тапети, направете хартиен или картонен щит и го облепете с хартия или материя в спокойни тонове. Разположете се удобно пред масата и гледайте обекта на медитацията. При това го гледайте, без да концентрирате погледа си върху него, а сякаш просто му позволявате да попадне във вашето полезрение. Не е необходимо да мислите за този предмет: какъв е, какво означава, как се нарича и в коя категория се отнася.

И така, вие гледате спокойно и разсеяно, но не сте се втренчили с поглед в обекта, очите не трябва да се напрягат. По време на медитацията погледът произволно се плъзга по предмета, отмества се и встрани. Всяко движение на очите е част от „виденията“.

Веднага ще отбележим, че повечето хора при първите тренировки се оказват способни спокойно да гледат предмета само няколко секунди. Когато можете да го удържате в полезрението си (да оставате неутрални!) 7-10 секунди, затворете очи и се опитайте да си го представите, без да го гледате. Ако отначало не успявате, опитайте още и още веднъж. След няколко дни или седмици ще виждате обекта на медитацията със затворени очи също така ясно, както и с отворени. Това упражнение трябва да се прави сутрин или вечер, при това ежедневната продължителност на медитацията не трябва да превишава пет минути. След края на тренировката поседете известно време със затворени очи.

Leave a Reply

%d bloggers like this: