Press "Enter" to skip to content

Емпатията е древна колкото самия свят

Емпатията е едно от качествата на емоционалната интелигентност

емпатия
Тя е когнитивна способност, която почти всички притежаваме и се състои в това да умеем да се поставяме на мястото на другия, без да губим собствената си реалистична рамка. Емпатията е основен елемент в човешкото общуване. Позволява ни да отговаряме за нуждите на другия и да споделяме неговите чувства“, обясняват Гаспар Ернандес и Джорди Явина.

Този начин на общуване е по-древен от езика и често е по-изразителен от него. Заложен е инстинктивно – когато в родилния дом креватчето на бебе бъде поставено до легълцата на други новородени, които плачат, самото то започва да плаче. Причината според психолозите е, че детето все още не умее да разграничава своето емоционално състояние от това на останалите. Майката интуитивно долавя потребностите на своето бебе, влюбените си четат мислите, дългогодишни колеги предугаждат действията си – това също са прояви на емнатия.

Ако съзнателно развивате своята емпатична способност, скоро ще започнете интуитивно да схващате и най-недоловимите на пръв поглед послания на своите събеседници. Това ще ви помогне да ги разбирате по-добре и ще подобри комуникацията ви. За целта е необходимо да направите няколко неща.

Слушайте внимателно, без да съдите събеседника си.

Запитайте се как вие бихте се чувствали на негово място, ако ви се беше случило същото. С помощта на въображението си се постарайте да влезете в кожата му и да се доближите до чувствата му.

Бъдете наблюдателни. Хората изразяват чувствата си повече с жестове и поглед, т.е. с невербална комуникация, отколкото с думи. Едва 7% от общуването става чрез думите. Останалата част идва от езика на тялото (53%) и от интонацията (40%), пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: