Press "Enter" to skip to content

Индийското чътни има големи ползи за здравето

Гъстият сос чътни или чатни е дар от индийската кухня, добил популярност в Европа, Северна и Южна Америка

чътни
Прави се от накълцани пресни плодове и зеленчуци, овкусени с подправки. Има сладко-лютив вкус заради плодовите съставки и задължителните зелени люти чушки. Името му означава „смачкан с много подправки“ и по правило се приготвя в каменно хаванче. Има доматено, кокосово, ментово чътни, от манго, лайм, тамаринд, ябълки, праскови, кайсии, дори от зелени доматчета. Прилича на нашенска лютеница и точно като нея се забърква по различни рецепти и с разнообразни съставки.

Заради плодовете много хора се чудят дали не е конфитюр. Не е, защото вкусът му е хем сладко-кисел, хем клони към лютиво. Освен зелени чушки обикновено съдържа чесън и джинджифил, а също оцет или лимонов сок, кафява захар, кориандър, кимион. Сред най-популярните чътнита е манговото, то се предлага във всеки индийски ресторант.

Чътни се хапва по малко и с подходящи храни. То не е сос, с който да залееш спагети или да топиш залци хляб. Винаги е прясно, не се стерилизира, макар че може да се съхранява в стъклен буркан, но не задълго. Целта е да допълни ястието, да го насити с по-богат вкус и аромат.

Рецепта за чътни

Продукти: 1,5 кг ябълки, 2 глави лук, 400 г стафиди, 200 г кафява захар, 1 с.л. горчица, 1 ч.л. смлян джинджифил, 200 мл оцет, 1/2 ч.л. лют червен пипер.
Приготвяне: Изчистените от семките ябълки и лука нарежете на кубчета. Смесете всички продукти в тенджера и ги варете на среден огън половин час, като постоянно разбърквате. Когато сосът се сгъсти, налейте го в буркани, измити с гореща вода. Затворете, обърнете ги и оставете да престоят пет минути. Така чътни-то може да се съхранява в хладилник до 2-3 седмици.

Leave a Reply

%d bloggers like this: