Press "Enter" to skip to content

Кокосът е основна съставка в източната кухня

Според източната медицина млякото от кокос е еликсир. То стимулира сърцето

кокос

Лечители от островите в Тихия океан използват месестата част за мускулно подсилване на изтощени и хилави хора. Кокосовата вода пък използват при инфекции на бъбреците и пикочния мехур, а млякото дават при язва и болно гърло. В тропиците кокосовите палми и плодът им служат за какво ли не от хилядолетия. Правят тоник и го ядат. От черупката правят съдове, а от влакната около нея – груби тъкани и рогозки.

Купувайте тежките

Кокосовият орех е залегнал в кулинарията на Азия, Африка, Индия и Южна Америка. От него се правят супи, сосове, ястия и десерти. Част е от екзотични коктейли. Кокосовата вода и млякото са най-вече за супите и сосовете, Настърганата вътрешност отлично се съчетава с пилешко.

При покупка на орех търсете по-тежък и без пукнатини. Като го разклатите, трябва да се чува водата. Трите дупчици на кората трябва да са здрави. Едва с отварянето може да се установи дали вътрешността е горчива. Плодът се съхранява задълго. Стига да е здрав, издържа до 2 месеца в стая. Изсушеният няма срок на годност, ако е добре затворен и на прохладно място.

Leave a Reply

%d bloggers like this: