Press "Enter" to skip to content

Най-често боледуваме от нещастие

Стресът, тъгата, отрицателните емоции – всичко това разболява

нещастие

Подбирайте хората, с които общувате.

По медицинска оценка между 50 и 75% от всички сериозни заболявания са свързани със стреса. Усещането за нещастие може да има тежки физиологични последствия – то е причина за автоматични реакции в тялото, всяка от които нанася щети. Ако реакциите не престанат дълго време, вредите може да имат дългосрочен ефект.

Стресът представлява неспецифична реакция на организма при екстремални фактори или при заплашваща ситуация. Под въздействието му в организма се изработва хормонът адреналин, чиято основна функция е да осигурява оцеляване на тялото. Наличието на определени количества от този хормон е жизнено необходимо, но излишъкът е вреден и може да е дори смъртоносен. Тревожността е състояние на съзнанието и на тялото, свързано с безпокойство, напрежение, нервозност. Когато тревогата и страхът започнат да влияят на всекидневния живот, болестите зачестяват. А колкото по-нещастен се чувства човек, толкова е по-уязвим на всякакви заболявания. Външни източници на усещането за нещастие и безпокойство може да бъдат смяна на местожителството или работата, смърт на близък човек, раздяла или развод, парични проблеми, стрес в работата, обвързаност с определени срокове, спорове, недоспиване. Обърнете внимание на ранните сигнали -колкото по-бързо ги осъзнаете, толкова по-лесно ще се справите с причините и последствията за организма. Защото щастието е обичайното ни състояние, а всичко останало са отклонения, които трябва да се лекуват.

Сред физическите сигнали са главоболие, болки в гръбначния стълб, киселини, болки в гърдите, плитко и повърхностно дишане, виене на свят, алергични реакции, мускулни спазми. Сред психологическите сигнали са депресията, дезорганизираността, отбранителната позиция, несамостоятелността, загубата на делови качества. Ако дълго време пребивавате в състояние на стрес, се появяват по-сериозни симптоми -пристъпите на паника обичайно протичат за кратко във вид на емоционални взривове, съпроводени с чувство на ужас, усилено сърцебиене и потене.

Как да се погрижите за себе си?

За да се справите с генералното усещане за нещастие, научете се първо да се справяте със стреса. Използвайте техники за релаксация – например дълбоко равно дишане, спорт, който ви харесва, или просто редовни
разходки на слънце и чист въздух. Спрете или намалете до минимум алкохола и цигарите, ограничете кофеина, тъй като той може да усили проявата на тревожност. Ако ситуацията е сериозна и пречи на всекидневния ви живот, непременно отидете на лекар. Разкажете на близките и приятелите си, че преминавате през труден етап. Ако лекарят ви предпише лекарства, следвайте стриктно схемата на прием и в никакъв случай не ги спирайте самоволно, когато се почувствате по-добре, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: