Press "Enter" to skip to content

Седем чакри – и само една е мъжка!

Какво означават седемте чакри и за какво отговарят?

чакри

ПЪРВА ЧАКРА -МУЛААХАРА

Тя се намира малко под „опашката“ и отговаря за връзката на човека с рода и предците. Черпи енергията си от земята и показва колко здраво стоим на краката си. Ако е отворена, човек е изпълнен със сили, здраве, самоуверен е и не се страхува да рискува. Ако е блокирана, успехът се отвръща от нас, ставаме песимисти и боледуваме.

Тази чакра е мъжка, затова при жените трябва да е пасивна. Позволете на мъжа да се погрижи за вас, по-често си спомняйте, че сте жена. А задачата на вашия партньор е да ви осигури безопасност, комфорт и защита. Тогава и вие ще сте доволни, и той ще се реализира успешно в живота.

ВТОРА ЧАКРА -СВАДХИСТАНА

Отговаря за емоциите на човека, за наслаж-дението, чувствеността, нежността, красотата, самооценката и отношенията с другите хора. Намира се под пъпа и за разлика от муладхара трябва да е активна при жените. Оцветена е в оранжево и дарява човека с любов.
Когато втората чакра е блокирана, изпитваме чувство за вина, съмняваме се в собствената си привлекателност, често се обиждаме, имаме букет от вредни навици и болести, свързани с репродуктивните органи. Напротив, ако енергията тече свободно, жената е способна безкрайно да дарява наслаждение на мъжа – чрез докосване, секс, вкусна храна, уютен дом, грижа и нежност. Задачата на жената е да отвори свадхистана. За тази цел:
– занимавайте се със спорт или танци;
– отделяйте повече време на своето хоби;
– по-често си купувайте красиви дрехи и украшения;
– грижете се за себе си:сутрин, излизайки от дома, направете всичко възможно отражението ви в огледалото да ви радва.

ТРЕТА ЧАКРА -МАНИПУРА

Разположена е в слънчевия сплит. В зоната на отговорност на този жълт енергетичен център е успехът на човека, неговият социален статус, кариерата, парите. Именно тя е развита при дамите, наричани още „командир в пола“. А в същото време манипура е мъжка чакра. Вредно е постоянно да се тревожиш за своята работа, особено за жената. Така тя губи сили, не успява да ги попълва и боледува.

Бъдете мека, нежна, беззащитна, поощрявайте своя партньор, хвалете го, насочвайте го, помагайте му. Тогава чрез него към вас ще дойдат и парите, и социалният статус.

ЧЕТВЪРТА ЧАКРА -АНАХАТА

Една от най-важните женски чакри, разположена е на нивото на сърцето. Изумруденият й цвят отговаря за емоциите и способността човек да обича. Жената с добре развита ан ахата е способна да зарежда мъжа с емоции, вдъхновение, нови идеи.

При много хора чакрата е отслабена заради разочарования в любовта, предателства, стресове, самота. Ако често ви „свива сърцето“ и ви „боли душата“, непременно трябва да установите негативните си емоции и да ги премахнете. Това се прави с помощта на просто упражнение.

Затворете очи и си представете емоцията, която ви безпокои: страх, самота, обида, разочарование. На какво прилича? Каква форма, цвят и размер има? След като я визуализирате във вид на чуждо тяло, си представете, че я изхвърляте от живота си, а на нейно място поставяте положителна енергия и радост (можете да си представите голяма красива топка, цвете, слънце, детска играчка, мило животно). Повтаряйте упражнението всеки ден, докато на смяна на тревогите и страховете не дойдат покоят и умиротворението. Тогава от нервна и злобна фурия ще се превърнете в нежна и любяща котка.

ПЕТА ЧАКРА -ВИШУДХА

Тази чакра с небесносин цвят се разполага в района на гърлото и е по-нужна на мъжете. Тя отговаря за умението за убеждаване, ръководене, реализиране на идеи, за намиране на място в живота, за постигането на успех. Ако тази област е блокирана, се появяват трудности с изказването на мнение, хрема, ангина, проблеми със зъбите и щитовидната жлеза.

В същото време вишудха отговаря и за творчеството, артистичността и вкуса. А без това не може да мине нито една истинска дама. Ако искате да развиете тази чакра, по-често пейте, свирете на музикални инструменти и усвоявайте ораторското изкуство.

ШЕСТА ЧАКРА -АДЖНА

Още един енергетичен център, който трябва да развиват жените. Тя се намира между веждите, на нивото на „третото око“ и отговаря за интуицията, мъдростта, проницателността, способността за разбиране на другите (и на първо място на своя съпруг). Дефицитът на енергия в тази зона предизвиква срамежливост, тревога, главоболие, проблеми със зрението, депресия. Как да събудите и активизирате шестата чакра?

– По-често излизайте сред природата.
– Гледайте водна ши
– Занимавайте се с медитация и йога.
– Опитвайте се да разберете всеки човек, дори опонента.
– Научете се да прощавате.

СЕДМА ЧАКРА -САХАСРАРА

Тази безполова чакра се намира в областта на темето и отговаря за разкриването на духовния потенциал на човека. Потиснатост, обърканост, самота, нежелание за общуване с други хора, загуба на вкуса към живота, страх от смъртта – това са признаците, че не ви достига енергия в този център. Затова:
– повече се учете;
– доверявайте се на собствената си интуиция и на вътрешния си глас;
– вземете си домашно животно;
– намерете си учител, гуру, на когото имате пълно доверие;
– разширявайте границите на съзнанието си, научете се да чувствате това, което не може да се види с очите.

И запомнете: от това, колко добре циркулира енергията във вашите чакри, зависи не само самочувствието, но и настроението и външният ви вид. Колкото по-добре работят чакрите, толкова по-ярък е животът ви, творческият ви потенциал и по-голям е успехът ви.

Leave a Reply

%d bloggers like this: