Press "Enter" to skip to content

Фън-Шуй правила, които трябва да спазвате през есента

За по-добро здраве и самочувствие, приложете тези прости и доказани във времето правила от китайската медицина

Според фън-шуй през есента трябва да се отдава предпочитание на високобелтъчната храна, на продукти, съдържащи повече витамин Е, както и на „неутрални“ и „меки“ продукти – тогава менюто ви ще е и лечебно, тоест ще ви защити от сезонните простуди, есенната депресия и преумората.

Към високобелтъчната храна се отнасят рибата и говеждото, а мазното свинско е по-добре да пренебрегнете, тъй като зле се усвоява и претоварва организма, който и без това не работи добре.

За „неутрални“ и „меки“ по своето въздействие върху тялото се смятат: речната риба, морските дарове, зелето от различни сортове, китайската салата, грахът, кръглият ориз, фасулът, тиквените семки, спанакът, целината, както и сусамовото и царевичното олио, еленското, патладжаните, покълналата пшеница, сиренето тофу, елдата, зеленият лук.

Можете да добавите и месо от птици – кокошка или пуйка, но да бъдат само във варен или задушен вид.

Независимо че цялата пържена храна се отнася към ян-енергията, през есента е по-добре да не злоупотребявате, а по възможност и напълно да се въздържате от нея. Ако обаче много ви се прииска, използвайте техниката на бързото пържене в тиган уок или пригответе храната на аерогрил.

Не се отказвайте от супи, но по-добре е да не са гъсти, а леки, пюреобразни, които могат да се употребяват не
особено горещи – добре се отразяват луковите супи и тези с много целина.

Що се отнася до лютата храна, както и лютите подправки, по-добре е да се ограничите. Избирайте подправки, които, подобрявайки вкуса на блюдата, не ги подлютяват. За целта подхождат различните зеленила – копър, босилек, майорана, магданоз.

Не се препоръчва и употребата на прекалено кисели продукти – колкото по-неутрална по вкусово възприятие е храната, толкова повече полза за организма.

Leave a Reply

%d bloggers like this: