Press "Enter" to skip to content

Индийски техники за прочистване на организма

Пречистването на организма трябва да се практикува единствено след консултация с лекар

Много полезно за едни, то може да се окаже опасно за други. Имайте предвид, че много от описаните процедури не се препоръчват при хора с диабет, проблеми с бъбреците, язви и гастрити, както и хемороиди.

Как да прочистим синусите?

Според йога пречистването на синусите трябва да се прави редовно. Практиката се нарича Джала нети и се състои в наливане на вода с телесна температура, в която е разтворена сол, в едната ноздра, докато водата потече от другата. Ако това ви се струва сложно за изпълнение, може течността да се смърква с едната ноздра и след това да се изплюва през устата.

Известният хомеопат и лечител д-р Михайлов препоръчва метод за прочистване с мед, който да се изпълнява в продължение поне на една седмица. От леко захаросан пчелен мед се правят две топчета с големина като грахово зърно, които се поставят в ноздрите. Трябва да легнем по гръб с глава, наведена максимално назад, за да може медът да се разтопи и стече в гърлото. След това трябва да бъде изплют.

Прочистване на устата според йогите

Измиването на зъбите сутрин съвсем не е достатъчно, за да почистим устата си. Учителят по йога и здравословен начин на живот Алексей Скворцов от център „Дар“ препоръчва всеки ден на гладно да се „жабури“ с една супена лъжица шарлан в продължение на 15-20 минути. Студенопресованото слънчогледово олио променя консистенцията и цвета си и когато го изплюете то трябва да бъде бяло. Много важно е да не се поглъща нито капка, а след това да се измият старателно зъбите, както и езика, защото олиото е извлякло токсини и вече е вредно, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: