Press "Enter" to skip to content

Хранене по японски: винаги свежо и за предпочитане сезонно

Японската кухня ни дава урок за това как да подмладим и излекуваме тялото чрез храната

Японската диета се различава от западната преди всичко по отношение на калоричното съдържание, консумацията на протеини и мазнини.

Процесът на хранене в Страната на изгряващото слънце, която има свои дългогодишни традиции, датиращи от векове, е като симфония, където всяка звукова линия има специално магическо значение и всички заедно създават истинско чудо.

Японската диета ще ви позволи да:

  • повишите издръжливостта;
  • укрепите отслабеното здраве;
  • забравите за възрастта (каквато японките просто нямат).

Въпреки факта, че през последните десетилетия японците започнаха да проявяват интерес към това, с което се хранят европейците, все още се предпочитат традиционните ястия от националната кухня, които се основават на следните продукти:

  • Ориз;
  • Зеленчуци;
  • Риба и морски дарове.

Японската кухня продължава да пази своята специфика. Диетата тук се различава от Запада, на първо място, в нивото на калорично съдържание, консумация на протеини и мазнини. Различна е и нейната структура: ясно преобладаване на растителните над животинските протеини, със значителен дял на консумираните животински протеини чрез рибни продукти, като важно място заема оризът. Като цяло диетата е с по-ниско съдържание на калории, отколкото в повечето страни.

Добре известно е, че всички разумни хора отдавна са насърчавани да ядат по-малко животински мазнини

От менюто трябва да се изключат и, храни, съдържащи холестерол, сол и захар, и вместо това да ядат такива, които съдържат достатъчно фибри. И именно японската кухня до голяма степен отговаря на тези препоръки.

Колкото по-свеж е даден продукт, от който се приготвя някакво ястие, толкова повече полезни хранителни вещества съдържа. А японците, както знаете, са много чувствителни към свежестта на продукта, от който ще готвят.

Чрез присъствието на определен продукт на японската маса можете точно да определите времето на годината, без да гледате календара

Знае се, че вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те, като правило, ядат само онези храни, които се считат за най-сочни и съответно пресни за определено време.

Например, всеки знае, че младият зелен чай, бамбуковите издънки и сьомгата са особено полезни в края на пролетта. А през есента е най-добре да поставите на масата ястия със скумрия и първите гъби мацутаке.

Вече не е тайна, че зеленчуците, използвани през сезона, са много по-здравословни

И в Япония изборът на храна до голяма степен определя сезона и времето на годината. Обикновено се използва точно това, което зрее на полето или в лехите. Например, малко японци ще купят оранжерийни ягоди, знаейки добре, че в техния сезон те са много по-вкусни и по-здравословни. Освен това японците са склонни да ядат риба, която е уловена само по определено време на годината.

Особености на японската кухня по региони

Япония е разположена като огромна дъга от североизток на югозапад. И климатичните условия определят японската кухня не само чрез сезонни, но и с помощта на местни признаци.

На север , например, не може да се отглежда ориз, но има отлични условия за отглеждане на царевица и картофи, както и за отглеждане на животни. Храната за северняците, според японците, трябва да бъде по-калорична, така че юфката рамен, типична за цяла Япония в Хокайдо, се сервира с обилно парче масло. По същата причина – повишена консумация на енергия – в префектурите на Северна Япония, яхнията o-nabe, приготвена от раци, черупки и розова сьомга, е много популярна. Във водите на Хокайдо има безброй сьомги.

Кухнята на регионите Канто с центрове в Токио и Йокохама, както и кухнята на регионите Кансай и островите Рюкю също има свои собствени характеристики. Например, соевият сос в Канто е забележимо различен на вкус и цвят от този в Кансай. Освен това много фундаментални различия за японците съществуват във формата и вкуса на маринати, суши и сладкиши.
Киото има изискана кухня, чиито рецепти са създадени преди хиляди години от готвачите на императорския дворец. Нагоя е известен със своите пшенични удон юфка и сладко оризово желе.

Поклонниците в будистките храмове на остров Шикоку обичат ивасей, мандарини и местни юфка.

А остров Кюшу е известен със своя чай, морски дарове и плодове. Тук се усеща влиянието на китайската кухня.

Освен от сезона и климатичната зона, изборът на храна в Япония се влияе и от времето

В горещите летни дни японците се опитват да ядат храна, която носи усещане за прохлада. И усещане за свежест, според тях, се осигурява от деликатеси като змиорка, октопод и морски миди. Освен това се охлаждат с различни видове желе.

През есента японците предпочитат да ядат печени кестени, юфка от елда и гъби.

В късната есен ядат сашими – сурова риба, нарязана на ивици и саке, загрято до температура 36,6 градуса.

През студения зимен сезон японците обичат затоплящото набе

Те ядат тази яхния директно по време на готвене, изсипвайки я направо от врящия тиган.

А в горещите летни дни жителите на острова ядат студен сорт набе, наречен шабу-шабу.

Така през зимните студове се предпочитат месо, риба и сгряващи напитки и супи, а през летните горещини – студени супи, освежаващи видове морски обитатели, студени юфка рамен и салати.

През последния половин век японската кухня, разбира се, както кухните на всяка страна по света, се обогати с разнообразие от възможности за бързо хранене . Те включват хамбургери и чипс, пуканки и инстантни супи. Разбира се, истинските ценители на националните традиции се противопоставиха на този процес на американизация. Японците все още не са успели да се изолират от бедните на хранителни вещества и понякога дори нездравословни варианти за бързо хранене. Но те, с характерната си архаична мъдрост, се опитаха поне до известна степен да „японизират“ отвъдморските ястия. Така се появиха познатите като вкус на островитяните картофени чипсове с подправки от водорасли, спагети с хайвер от треска и сладолед с добавка на зелен чай.

Leave a Reply

%d bloggers like this: