Press "Enter" to skip to content

В думите наистина има скрита сила

Правилните думи притежават силата само за няколко секунди да създадат хармония

Неправилните без проблем могат да предизвикат конфликт. Думите са и нещо много повече – те могат да променят дори нашия мозък.

До този извод са стигнали американските невролози Андрю Нюберг и Марк Робърт Уолдман, автори на книгата „Магията на думите“, публикувана у нас от AMG Publishing и представена първо от вестник „Всичко за семейството“. Двамата са анализирали дългогодишни изследвания, проведени от стотици невролози и психолози от цял свят, чиято цел е била да разкрият какво е въздействието на езика върху човешкия мозък.

Въз основа на тези проучвания специалистите са създали цялостна стратегия, наречена „съпричастна комуникация“. Те твърдят, че чрез правилно използване на езика всеки може да се научи да създава връзка с ума на своя събеседник, така че мозъците им да започнат да работят в синхрон, т.е. да се постигне т.нар. „невронен резонанс“. Случи ли се това, бихте могли без усилие да си сътрудничите с околните, безпроблемно да постигате целите си в личния и служебния живот.

Езикът е най-мощното средство, с което разполагаме – пишат авторите. – Това как използваме думите може да подобри функционирането на невроните в мозъка. Всъщност една-единствена дума притежава силата да влияе върху проявяването на гени, които регулират физическия и емоционалния стрес.“ Речта формира нашето поведение и ако не упражняваме постоянно езиковите центрове на мозъка си, осакатяваме своята неврологична способност да се справяме с проблемите, с които се сблъскваме.

Leave a Reply

%d bloggers like this: