Press "Enter" to skip to content

Източни храни за здравето, които са задължителни

Авокадо
източна храна

Богато е на мононенаситени мазнини, които редуцират риска от рак, сърдечна недостатъчност, диабет. Богато е на фибри и доставя лутеин, който свързваме със Здравите очи и хубавата кожа. Стабилизира кръвната захар.

Лимец

Изключително наситен на минерали, витамини, белтъчини, той е антиоксидант и помага за доброто функциониране на половите жлези. Цинкът в лимеца, произведен в България, е в пъти повече от този на лимеца в други държави. Приятел е на сърцето, на мускулите и на активните спортуващи хора, на тези с високо кръвно и на тези, които страдат от артрит, шипове, неврози. В смлян вид се ползва в брашно. Покълнал се слага в салати и други ястия.

Какаови зърна

Богати на магнезий, калций, фибри, витамини от групата В, Е и С и др. Съдържат серотонин, допамин и други съставки, които са много полезни за мозъчната дейност. Зърната са благоприятни при депресия, слаб тонус, намаляват безпокойството и стреса. Съдържат „молекулата на любовта“, която се отделя от хората, когато са влюбени. Тази суперхрана ни прави по-щастливи, пo-концентрирани, заздравява сърдечния мускул, понижава риска от съсиреци, ползва се при анемия, подагра, камъни в бъбреците. Най-полезни са сурови.

Кафяв ориз

Той е в пъти по-полезен от белия и съдържа повече антиоксиданти и фибри от известните с противораковите си свойства боровинки например. Полезен е за артериите и за сърдечносъдовата дейност. Вари се по-дълго от белия ориз, но пък рядко се разкашква. Може да го комбинирате с не по-малко полезната киноа, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: