Press "Enter" to skip to content

Може ли да си поръчате добра карма?

Почти всички знаят или са чували нещо за кармата

карма Често могат да се чуят изявления от рода на: „Не му върви и това си е! Очевидно, кармата му е лоша“, „Отново всичко се обърка! Какво да се , прави, карма“.

За кармата, за Бога и практически за всичко, което излиза извън пределите на материалния свят, обикновено си спомняме тогава, когато нещо се обърка, не се нарежда така, както би ни се искало. А ако всичко е наред, обикновено не ни хрумва да търсим причината за своето щастие -просто му се радваме.

За древните закони на кармата повечето от нас имат смътна представа, свеждаща се само до това, че в настоящия живот се разплащаме за своите прегрешения от миналите ни съществувания. По тази логика излиза, че кармата е нещо като излежаване на присъда или полагане на изправителен труд. Но в кармичните закони не всичко е толкова просто и еднозначно.

Самата дума „карма“ е дошла в нашия лексикон от Индия. „Карма“ в превод от санскрит означава „действие“. Това, което обикновено наричаме с тази дума, е следствие от определени действия и само по себе си, на свой ред, също е действие, процес, движение. Едно действие логично произтича от друго – и така до безкрайност.

Всъщност законът на кармата се формулира много просто: „Каквото посееш, това ще пожънеш“. В известен смисъл той представлява метафизична разновидност на третия закон на Нютон, който гласи, че на всяко действие съответства равно по сила и обратно по посока противодействие. Например в някой от миналите си животи сте били безсъвестен лихвар, а в този енергията на парите се обръща против вас – живеете в бедност. Забележете, че е направен един и същ извод както от един от стълбовете на западната наука, така и от източните философи, само че „кармичната“ версия на този закон е с много по-голяма продължителност.

Кармата не е нечие оръжие или средство за наказание – в индийската традиция действието й се разпростира и върху боговете. Самият им божествен статус е резултат от огромно количество добри карми, но дори върховният бог Шива е принуден от време на време да се отдава на жесток аскетизъм, за да изглади кармичните последствия от своята гневливост или прибързани постъпки.

Leave a Reply

%d bloggers like this: