Press "Enter" to skip to content

Тайните на индийските веди все още изумяват света

Ведите са древноиндийски трактати, създадени векове преди нашата ера

веди
Но в тях се пазят знания, до нивото на които съвременната наука е достигнала едва напоследък или в някои отношения дори все още е далеч от него. Какво можем да узнаем от Ведите, дошли до нас от незапомнени времена?

МЪДРОСТТА НА ВЕЛИТЕ

Думата „veda“ се превежда от санскрит като „знание“, „мъдрост„.

Индийски изследователи смятат, че са създадени около 6000 г.пр.н.е., докато европейската наука ги отнася към по-късни времена.

В индуизма се смята, че Ведите са вечни и са се появили веднага след създаването на Вселената, като са диктувани непосредствено от боговете. В тях са описани множество области на научните знания, като например медицината – в „Аюрведа“, оръжието – в „Астра шастра“, архитектурата – в „Стхапатя веда“, и т.н.

Ведите подробно разказват за много неща и изследователи от цял свят продължават да откриват в тях различни сведения за устройството на света и човека, описани са аритметични и геометрични прогресии. Любопитно е, че знаменитата теорема на Питагор е била известна в най-ранните Веди.

А съвременните изследователи твърдят, че във Ведите се съдържа информация за безкрайността и за бинарната система на изчисление, както за технологията за кеширане на данни, която се прилага в алгоритмите.

Leave a Reply

%d bloggers like this: