Press "Enter" to skip to content

Чудна билка лекува страшни болести

Източните лечители използват елеутерококът за повишаване на жизнените сили

Елеутерококът (Eleutherocccus senticsus) е лекарствено растение, което по свойства се сравнява с женшена и е наричано още „сибирски жен-шен“. Отнася се към семейство аралиеви. Расте на храст, достигащ 4 – 5 м височина. Цъфти в края на лятото, образувайки дребни нежно-виолетови или жълтеникави цветове, събрани в съцветие-чадърче. След цъфтежа узряват плодовете, подобни на черни блестящи топчета с пет едри семки в тях. Семената на елеутерокока са оцветени в жълтеникав цвят и имат форма на полумесец. Освен в Русия храстът се среща в Япония, Корея и Китай.

Лечебната сила на растението е събрана в корените му, които достигат дълбочина десетки метри, както и в листата, които също се използват с лечебна цел.

Елеутерококът е с богат състав: в кореновата му система били открити седем различни гликозида, пет от които се оказали неизвестни на световната наука. Храстът е богат на етерични масла, смоли, ценни растителни мазнини, витамини (особено С и каротин). Повишава издръжливостта, работоспособността и жизнената сила.

Елеутерококът оказва адаптогенно действие на организма (повишава устойчивостта към неблагоприятни фактори, стрес, стимулира имунитета); притежава стимулиращо влияние на нервната система (отстранява умората, ускорява мисловните процеси); повишава физическата работоспособност; нормализира артериалното налягане.

Настойка от елеутерокок може да се приготви и в домашни условия. Необходими са 150 – 200 г корени, които киснат в 1 л 40% спирт при често разклащане в течение на две седмици. Настойката се съхранява в плътно затворена бутилка в хладилник (или в друго студено място, защитено от светлина).

Препоръчителната доза е по 2г чаена лъжичка 2-3 пъти дневно в течение на 20 – 30 дни, желателно през първата половина на деня.

Елеутерококът оказва прекрасен ефект в период на пик на простудните заболявания, като усилва неспецифичния имунитет. Помага при борбата с хроничната умора, сънливостта, стресовете и апатията, при вегетосъдова дистония. Приемът на препарата подобрява обучаемостта и може да бъде полезен по време на подготовка за изпити, пише вестник „Феномен“.

Все пак има противопоказания и странични действия, затова преди приемане на препарат от елеутерокок обезателно се консултирайте с лекар!

Leave a Reply

%d bloggers like this: