Press "Enter" to skip to content

Знаете ли какво означават някои от най-известните талисмани?

Екзотичните украшения, които напоследък е модерно да се носят през лятото, често са внос от Африка, Латинска Америка и Далечния изток и според вещите в магическите практики съвсем не са без обидни

звездата на соломон

Много от тях представляват древни символи, свързани с култове и ритуали, които не познаваме. Затова е добре да се осведомим за произхода и значението им.

Сред тях е например гривната от червен плетен шнур, която са забелязвани да носят на лявата си китка Мадона, Джони Деп, Бритни Спиърс и други знаменитости от артистичния и дори от политическия елит. Тя напомня донякъде на нашенска мартеница или на аления конец против уроки, който традиционно връзваме на ръчичките на бебетата и малките деца. Нарича се „йерусалимска нишка“ и се смята за амулет, който прогонва нещастията и несполуките.

По сергиите из курортите може да се видят зъби от акула, нанизани на кожена връвчица. Носи им се славата, че прогонвали демони и предпазвали от изкушения. Но като се замислиш какво са разкъсвали тези зъби, някак ти се отщява да ги носиш близо до сърцето си. Много колоритни са латиноамериканските талисмани, които представляват малки кръгли глинени плочици с изображения на животни. Идеята е заимствана от индианските обичаи да се почитат духовете-пазители на хората, които се превъплъщават в различни живи същества. Ако се сдобиете с глинен талисман, върху който е нарисуван например пеликан, може да се надявате на скорошно и дълго пътуване из далечни страни, защото това е амулетът на пътешествениците.

Печатът на Соломон също е хит сред магическите сувенири. Двата преплетени триъгълника, образуващи шестолъчна звезда, понякога са обрамчени от изображение на змия, захапала опашката си. Смята се, че украшението защитава от беди и внезапни неприятности. Срещат се и медальони с изображението на Ом – древен индийски и тибетски знак, с който се означава магическият звук на сътворението. Той носи озарение, очиства разума и откъсва душата от земните й дела, пише вестник „Всичко за жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: