Press "Enter" to skip to content

Вредно ли е пиенето на чай веднага след хранене

Често чуваме, че пиенето на каквито и да било течности след хранене не е здравословно и дори вредно за здравето. Но наистина ли е така?

Чаят се смята за една от най-здравословните напитки в света. Има обаче много предразсъдъци, свързани с него. Един от тях е, че уж чаят не трябва да се пие веднага след хранене. И също точно преди. Само на изключително дълги интервали.

Обикновено, както повелява традицията на Изток, докато чакате обяда или вечерята, първо ви носят чай, кафе, вода и други напитки

Отпивате ги в очакване на основното ястие, какво лошо има в това? Чували сте, че уж не може да пиете чай преди хранене, защото образува слюноотделяне. Така че, напротив, добре е, ако ще ядете веднага след това. Единственото нещо, което не трябва да се прави е да замествате пълноценното хранене с чай. Този вид „гладна стачка“ рано или късно със сигурност ще доведе до гастрит, язва, панкреатит.

Що се отнася до приемането на чай след хранене, тогава всички статии в интернет, които ви призовават да не правите това или да го правите след 1-3 часа, са пълни глупости. Пийте чай за здраве веднага след хранене – не вреди. Особено се препоръчва зеления чай, той е най-полезен. А черния чай може да има ненужен тонизиращ ефект, като кафето.

И тогава, според медицинските стандарти, трябва да пием около 2 литра течности на ден, а зеленият чай се приравнява към тях.

Кога ще изпълним тази норма, ако се лишим от приема на чай преди и след хранене?

Основният аргумент в полза на твърдението за опасностите от чая след хранене е, че той може да разреди стомашния сок и да попречи на процеса на храносмилане. Въпреки това няма сериозни изследвания, потвърждаващи тази теория. Като цяло промяната на киселинността на стомашния сок не е никак лесна и това ще изисква достатъчно голям обем течност.

Друг е въпросът, че силният чай или кафе, поради съдържанието на определени вещества, може да попречи на усвояването на важни микро и макро елементи от храната. Например, танините, съдържащи се в силния черен чай, влошават усвояването на желязото.

Ето защо е по-добре да се даде предпочитание на чиста вода, както и на билков или зелен чай.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: