Press "Enter" to skip to content

Въведение в китайската традиционна медицина

С история от почти 3000 години, традиционната китайска медицина е създала своя уникална система за диагностика и лечение на болестите

Подходът на традиционната китайска медицина е коренно различен от тази на западната медицина. В китайската медицина разбирането на човешкото тяло се основава на цялостно разбиране на Вселената, както е описано в даоизма и лечението на заболяванията се основава предимно на диагнозата и диференциране на синдрома.

Подходът на традиционната китайска медицина третира занг – фу органите като основа на човешкото тяло. Тъканите и органите са свързани чрез мрежа от канали и кръвоносните съдове вътре в човешкото тяло. Чи енергията действа като един вид носител на информация, която се изразява външно чрез системата джинглуо.

Оценката на синдрома или онова, което влошава вашето здраве, включва не само причината, механизма, местоположението и характера на заболяването, но и конфронтацията между патогенен фактор и устойчивост на тялото. Лечението не се основава само върху симптомите, а върху цялостното диференциране на синдрома. Затова някои на пръв поглед идентични заболявания могат да бъдат третирани по различен начин. Болката в кръста може да бъде излекувана с вендузи, а може да се ползва и акупунктура.

Клиничната диагноза и лечение в традиционната китайска медицина се основава главно на ин-ян и теорията за петте елемента. Тези теории се прилагат на явленията и законите на природата към изучаването на физиологичните дейности и патологични промени на човешкото тяло и неговите взаимовръзки. Типичните терапии в китайската медицина включват акупунктура, билкови лекарства и Чигонг упражнения. При акупунктурата лечението се постига чрез стимулиране на определени области с тънки игли. Билковите лекарства действат върху органите занг-фу вътрешно, а чигонг се опитва да възстанови потока на информация в рамките на мрежата чрез регулиране на енергията Чи. Тези терапии имат много различен подход, но все пак всички те споделят едни и същи основните комплекси на предположения и прозрения в природата на човешкото тяло и неговото място във Вселената. Някои учени описват лечението на заболявания чрез билкови лекарства, акупунктура и чигун като „информационна терапия“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: