Press "Enter" to skip to content

Диета „Японско чудо“ вталява и най-мързеливите

Японската диета е от групата на програмите за хранене с преобладаващо белтъчна храна

Изисква да следите за размера на порциите, ще трябва напълно да се откажете от стимулаторите на апетита. Спазването на всички правила обещава бързо сваляне на излишните килограми и намаляване на обиколката на талията.

Процентът на хора с наднормено тегло в Япония е значително по-нисък, отколкото в останалите страни. Там също ядат бърза храна и хамбургери, но те са приготвени на основата на традиционната им национална кухня, която е богата на белтъчини и практически не съдържа бързи въглехидрати.

Основни правила

Нужно е да спазвате стриктно плана на диетата. Забранено е да размествате ястията и менюто на отделните дни. Примерно, вечерята за вторник трябва да се изяде точно тогава, не в понеделник или в сряда.

В интернет ще откриете и подробни описания на рецептите. Не е позволено да замествате едни продукти с други. Хубавото е, че са достъпни, не са нещо странно и трудно за намиране.

Ще трябва да изключите сладкишите, тестените изделия и хляба.

Солта също ще трябва да ограничите на минимум. Отслабването е и за сметка на изхвърляне на излишните течности, които се задържат в организма от солта.

Подправките са забранени, защото те провокират апетита.

Пийте достатъчно вода, без която няма как да активирате метаболизма и да разградите мазнините. Нормата е индивидуална, но не трябва да е под литър и половина.

Може да продължите диетата 7, 10 или 14 дни в зависимост от килограмите, които искате да свалите. Но не превишавайте този срок, вредно е за здравето.

Важни етапи са седмицата преди диетата и излизането от нея. Практиката показва, че най-добри резултати постигат тези, които не се ограничават в храненето преди програмата. Но са направили разтоварващ ден на кисело мляко и ябълки. Излизането от диетата трябва да е постепенно, като въвеждате забранените храни в продължение на две седмици една по една.

Дневната стойност на менюто е 700-1000 калории. Основно се набавят от белтъчини. В някои дни мазнините се доближават до обичайната норма, но в повечето случаи са по-малко.

За един ден с японската диета приемате 40-70 г белтъчини, до 30 г мазнини и 60-80 г въглехидрати.

Предимство на програмата е, че съставките на ястията са малко. Три хранения на ден се съвместяват лесно с работния график. Между тях може да пиете зелен чай.

Имайте предвид, че рязкото намаление на калорийната стойност на менюто може да предизвика главоболие и сънливост. Това се дължи и на процеса на детоксикация на организма. Добре е да приемате допълнително витамини. Не съчетавайте диетата с активни силови физически натоварвания.

Разрешените продукти са натурално кафе, яйца, говеждо, риба, пиле, доматен сок, немазно кисело мляко. От зеленчуците може да хапвате китайско зеле, чушки, краставици, лук, моркови, тиквички. Плодовете са доста, най-вече се препоръчват цитруси и ябълки. Не е желателно да ядете висококалоричните банани и грозде. Растителната мазнина е в ограничени количества, единственият позволен продукт от тестените са сухарите от пълнозърнесто брашно. Може да подправяте салатата с лимонов сок и малко зехтин. Основната обработка на продуктите е варене и задушаване на пара.

Седмичната програма е препоръчителна за хора, които за пръв път се подлагат на толкова жестоки ограничения

Понеделник

Закуска: Чаша кафе.

Обяд: 2 варени яйца; салата от китайско зеле, подправена със зехтин и с лимон; чаша доматен сок.

Вечеря: 250 г риба, приготвена на пара.

Вторник

Закуска: Чаша кафе и 1 пълнозърнест сухар.

Обяд: 200 г варена риба, салата от китайско зеле със зехтин.

Вечеря: 100 г варено говеждо, чаша нискомаслено кисело мляко.

Сряда

Закуска: Чаша кафе и пълнозърнест сухар.

Обяд: 1 голяма тиквичка, запържена в зехтин.

Вечеря: 2 варени яйца, 200 г варено говеждо, салата от китайско зеле с лимон и зехтин.

Четвъртък

Закуска: Чаша кафе.

Обяд: 15 г твърдо сирене,
1 варено яйце и 1 варен морков.

Вечеря: 2 червени ябълки.

Петък

Закуска: 1 варен морков, напръскан с лимонов сок.

Обяд: 1 голяма риба, приготвена на пара; чаша доматен сок.

Вечеря: 2 червени ябълки.

Събота

Закуска: Чаша кафе.

Обяд: 500 г варено пилешко филе; салата от китайско зеле или моркови, подправена със зехтин.

Вечеря: 2 варени яйца; салата от китайско зеле, подправена със зехтин.

Неделя

Закуска: Чаша зелен чай.

Обяд: 200 г варено говеждо; плодова салата от ябълки, портокал, киви и круша.

Вечеря: Същото като в който и да е ден без сряда.

Източник: luckyfit.eu

Leave a Reply

%d bloggers like this: