Press "Enter" to skip to content

Добротата – залог за здраве

Лечителите и матовете съветват да сме добри към околните. Добротата прави живота спокоен и здравето крепко

Резултатите са впечатляващи: агресивните хора, както и онези които обичат да вдигат скандали „за спорта“ изведнъж престават да боледуват и доживяват до преклонна старост.

Доброто отношение към ближния пряко влияе на здравето и дълголетието – това е потвърдено и от специалисти от Университета в Питсбърг. Те провели мащабно изследване за продължителността на живота с хора на възраст от 50 до 79 години, разделени на две групи. В първата влизали личности с дружелюбен характер, във втората – агресивни. В течение на 8 години медиците анализирали данните за промените в здравословното състояние на двете групи. Оказало се, че хората от втората група боледували и умирали много по-често от доброжелателните особи. Освен това членовете на първата група много по-рядко страдали от сърдечносъдови заболявалия, захарен диабет и други сериозни проблеми.

Обяснението е, че хората от втората група са склонни към агресия, което неизбежно се съпровожда със секретиране на големи порции адреналин и норадреналин в кръвта. Излишъкът на тези хормони на стреса се отразява отрицателно върху здравето и предизвиква психосоматични нарушения. На младини това не се проявява, но с времето повишената агресивност дава своите „плодове“.

В същото време организмът, свикнал да получава в излишък стресови хормони, продължава да тласка към все нови и нови агресии, подкопаващи здравето. Възниква своето рода физиологическа наркомания. А никоя наркомания не е полезна за здравето.

Източник: tasteoflife.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: