Press "Enter" to skip to content

Защо ръцете се подуват през лятото

През лятото, с настъпването на топлина, активно се развива оток. По-често се появява в областта на краката – следи от чорапи и каишки на обувки издават такъв проблем

Но и ръцете се подуват – това се разбира по трудно свалящите се пръстени и подути пръсти. Защо се случва това и как да премахнете подуването на ръцете ще разберете от днешната ни статия.

Когато топлината настъпи, човешкото тяло се опитва да поддържа температурния баланс чрез разширяване на кръвоносните съдове и изпотяване. Въпреки това, понякога в горещото време може да забележите, че ръцете започват да се подуват. Има много причини за това.

Първата причина е вазодилатацията

При горещо време кръвоносните съдове се разширяват, за да се увеличи притока на кръв и да се охлади тялото. Това може да доведе до известно задържане на течности в тъканите, включително на ръцете, причинявайки подуване.

Втората причина е недостатъчния прием на течности

По време на горещините човек често се изпотява, за да може да се охлади. Ако не приема достатъчно течности, тялото може да започне да задържа вода: най-често тези явления се наблюдават в долните крайници, но се случва течност да се задържа и в ръцете. Това може да доведе до подуване.

Третата причина е загубата на соли и електролити

Когато се потите, губите и електролити като натрий и калий. Електролитният дисбаланс може да причини задържане на течности в тъканите и да допринесе за оток.

Четвъртата причина е прегряването

Ако останете на пряка слънчева светлина за дълго време или на недостатъчно проветриво място, лесно можете да прегреете. В отговор на това тялото може да задържи повече течности, за да предотврати допълнително изсушаване и температури на тъканите.

Петата причина е бременността

Често се случва по време на бременност жените да забележат подуване, включително в областта на ръцете. Това състояние се обяснява с хормонални промени заради увеличаване на продължителността на бременността. През първия триместър е характерно леко подуване на пръстите, което е почти незабележимо. До третия триместър подуването може да бъде изразено дотолкова, че да затруднява носенето на бижута. Подпухналостта постепенно изчезва през първите дни след раждането.

Важно е обаче да запомните, че при бременните жени е възможен и патологичен оток, свързан с хипертония, наднормено тегло и развитие на прееклампсия. След това се появява протеин в урината и бременните забелязват значително наддаване на тегло на седмица, силно подуване на ръцете и краката, лицето и тялото.

Шестата причина са следоперативните състояния и заболявания

Лимфедем може да възникне след операция за отстраняване на гърдата, особено ако са изрязани аксиларни лимфни възли. Това се дължи на възможни нарушения на лимфния кръвен поток, причинени от дефекти в развитието на лимфните капиляри, трайни белези, тромбофлебит или лимфаденит. Освен това при пациенти със сърдечна недостатъчност може да се появи подуване на ръцете.

Предпазни мерки

За да предотвратите подуване на ръцете в жегата, можете да предприемете следните мерки :

  1. Пийте достатъчно течности.

Уверете се, че пиете достатъчно вода през целия ден, особено при горещо време. Това ще помогне за поддържане на хидратацията и ще предотврати задържането на течности в тъканите.

  1. Избягвайте продължително излагане на пряка слънчева светлина.

Прегряването може да допринесе за подуване на ръцете. Опитайте се да прекарвате времето си на хладни и проветриви места или търсете сянка, особено в пика на горещините. Не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти, за да предотвратите слънчево изгаряне.

  1. Редовни почивки и вдигане на ръце.

За да избегнете стагнация на кръвта в ръцете и краката, опитайте се да правите редовни почивки, правете упражнения – повдигнете ръцете си, за да нормализирате кръвообращението. Това ще помогне за предотвратяване на задържането на течности в ръцете.

  1. Упражнения за кръвообращението.

Правенето на прости упражнения като въртене на китката, свиване и разпускане на юмруци или вдигане на ръцете над главата може да стимулира кръвообращението и да помогне за предотвратяване на подуване.

  1. Редовна физическа активност.

Упражненията, като ходене, плуване или йога, подобряват кръвообращението и предотвратяват подуването на ръцете.

  1. Балансирана диета.

Яденето на храни, богати на витамини и минерали, особено на калий (който помага за регулиране на нивата на течности в тялото), може да помогне за намаляване на риска от подуване на ръцете. Включете в диетата си плодове, зеленчуци и билки.

  1. Масаж.

След дълъг период на активност или работа, масажирайте ръцете, за да стимулирате лимфния дренаж и да подобрите кръвообращението. Има специални устройства, които помагат да се масажирате и ви позволяват да нормализирате движението на кръвта в тялото.

Спазването на тези предпазни мерки ще ви помогне да намалите риска от подуване на ръцете при горещо време. Ако подуването продължава или е придружено от други необичайни симптоми, препоръчително е да потърсите лекарска помощ.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: