Press "Enter" to skip to content

Защо хората на изток са слаби и здрави?

Японците и китайците рядко страдат от рак и инфаркти

hrana Причината е в спецификата на храненето им. Ако някой от тях мине на западна диета, след месец ще се сдобие с подут корем, метеоризъм, киселини. А след 2-3 месеца ще облича по-голям номер дрехи.

Причината е в шлаките – храни, които не се усвояват и се трупат „в запас“. В тялото постъпват и консерванти, ароматизатори, рафинирани продукти, вкусови добавки. Организмът, свикнал с натурална храна, не ги разпознава и не може да ги усвои. Те са с минимална хранителна стойност, не дават енергия и тялото иска още и още от тях.

В западното меню доминират храни с киселинна реакция и балансът с алкалните се нарушава. Това личи по целулита, повяхналата и отпусната кожа, косопада, зиморничавостта, апатията и наддаването на тегло. А азиатците не изчисляват калории, не се подлагат на глад и диети. Хранят се с малки порции и не пълнеят. Принципът им е храната да включва продукти, съответстващи на 5-те градивни елемента – дърво, огън, земя, метал и вода.

Според източните мъдреци те са свързани и всичко се състои от тях. Да си представим човека като автомобил. Преди да потегли, трябва да го запалим (дърво). Но двигателят (метал) няма да заработи без гориво (огън). Без охлаждане (вода) ще прегрее, а без масло (земя) ще се износи. Ако не се осигури и един от елементите, автомобилът няма да помръдне. Аналогично всяка клетка от тялото е двигател, за който храната е гориво с 5-те елемента.

Дърво – кисело

Зелени растения с хлорофил – лапад, спанак, киселец, маруля, краставици, чушки, праз, копър, броколи, кисело зеле, репички.

Огън – пикантно

Джинджифил, чушки, къри, печено месо, риба, тофу.

Земя – сладко

Моркови, лук, тиква, целина, канела, кайсии, ванилия.
Вода – солено

Грах, леща, смокини. Имат важни за смилането на храната аминокиселини.

Метал – горчиво

Овес, просо, пшеница, ечемик, ориз. Най-важното в тях са ми кроел ементите, които влияят на обмяната на веществата. При сваряване и лека топлинна обработка въглехидратите в тях се усвояват по-лесно.

Съвети
• Сдъвкана добре, храната става двойно по-полезна.
• Не сядайте на масата ядосани.
• Яжте само когато организмът го иска.
• Преди ядене дишайте дълбоко 1 минута.
• Яжте само сезонни и натурални храни.

Leave a Reply

%d bloggers like this: