Press "Enter" to skip to content

Защо японците си лягат преди полунощ?

Японците са дисциплинирана нация, с многовековни традиции в грижата за здравето

За доброто здравословно състояние на японците „вина“ има не само грижата на правителството, но и личната отговорност на всеки един жител от Страната на изгряващото слънце.

Японците са известни със своето трудолюбие, което е ефективно и заради начина, по който си почиват. На Изток повечето хора рядко си лягат след полунощ, дори и по-младите.

Защо късното заспиване е вредно за нашето здраве?

Какви последствия очакват човек, ако се придържа точно към такъв режим?

Японските здравни специалисти са са установили, че един час сън преди полунощ е еквивалентен на два часа след полунощ. Защо се препоръчва да си лягате преди да е ударил дванадесетия час?

Сънят ни включва редуващи се фази: бавни и бързи. По време на така наречения REM сън се извършва обработката на спомените и това, за което сте мислили през изминалия ден, като в тази фаза можем да се насладим на нашите „цветни“ сънища.

По време на бавната фаза на съня мозъкът се възстановява и се произвеждат хормони, които допринасят за процесите, които коригират нарушения и увреждания в тялото.

След като заспим, започва фазата на бавен сън, която продължава до час и половина. Той се заменя с цикъл на REM сън.

Съотношенията на бавновълновия и на REM съня имат своя собствена динамика през нощта и са свързани с това в колко часа сме решили ​​да отпочинем. През първата половина на нощта между 23:00 и 3:00 часа преобладават фазите на дълбок бавен сън. А през втората половина на нощта (от 3:00 до 7:00) пропорциите се променят и преобладава фазата на REM сън.

Какъв е изводът от всичко казано по-горе? Човек, който е успял да заспи от 21:00 до 5:00 сутринта, ще има структурен модел на нощен сън, който е различен от този на някой, който е спал безопасно от 3:00 до 11:00 сутринта. Въпреки факта, че и единият, и другият са спали по 8 часа.

Оказва се, че колкото по-късно човек си ляга, толкова повече се лишава от лечебните възстановителни функции на нощната почивка.

Някои от последствията, които води след себе си късното заспиване са:

1. Наднормено тегло

Рутина, при която лягате късно, е изпълнена с натрупване на излишни килограми. Експертите са установили, че с всеки неизползван час нощен сън индексът на телесна маса се увеличава.

И допълнителният час сън сутрин няма да промени нищо. А късното лягане и съответно късното събуждане не позволяват пълно възстановяване на организма. Може би това е още една причина, освен здравословното хранене, която пази талията на японците тънка.

  1. Периодични кошмари

Имате ли кошмари? Това са случва точно защото си лягате по-късно, отколкото е необходимо. Колкото по-дълго продължава нашето нощно бдение (например пред компютърен екран), толкова по-високо е нивото на добре познатия хормон на стреса кортизол. Така се оказва, че късното заспиване играе роля в това дали ще сънуваме ужасни сънища.

3. Раздразнителност и лошо настроение

Всички сме виждали на практика, че липсата на сън се отразява негативно на психиката и поведенческите реакции. Колкото по-рано човек си ляга, толкова по-малко избухлив, раздразнителен и агресивен ще бъде с другите. Заспиването в точното време ще помогне да се „затворим“ от негативните мисли, които внасят объркване във вътрешното ни състояние.

  1. Чувство на тревожност

Колкото по-късно човек се отдаде на нощна почивка, толкова по-тревожен ще бъде. Този режим задейства промени във функциите за сън, които са отговорни за вниманието и вземането на решения.

5. Слаба концентрация

Оказва се, че има връзка между качеството на съня и концентрацията. Ако си легнете около полунощ, това се отразява негативно на концентрацията ви за следващия ден, въпреки факта, че може да сте спали необходимите 8 часа.

  1. Нестабилност към заболявания

Колкото повече се уморявате, толкова повече ставате податливи на всякакви инфекции. Ранният сън ще ви осигури добро здраве и ще бъде по-лесно за имунната система да устои на вируси и бактерии.

7. Отпусната кожа

Да, сънят регенерира увреждането в клетките на кожата, но не всеки сън. Да кажем, че спите до късно, но и си лягате късно: механизмът за възстановяване няма да работи напълно. Имайте предвид, че тези, които остават до късно, са склонни да имат по-лоша и по-отпусната кожа.

  1. Вероятност от диабет тип 2

Хората, които според техния режим заспиват късно, имат повишен риск от развитие и последвали усложнения на диабет тип 2.

9. Трудности със зачеването

Късният сън нарушава функцията на яйчниците при жените, намалявайки шанса за бременност. При представителите на силния пол в някои случаи (доста рядко) това води до намаляване на броя на сперматозоидите.

  1. Свръхчувствителност към болка

Прагът на болка при отслабен човек става по-нисък, когато се чувства уморен, психически изтощен или има нездравословен навик да остава до късно. Колкото по-нисък е прагът на болка, толкова по-проблематично е да се издържи болка, реакция от инжекции, натъртвания.

Помислете в колко часа ще си лягате и дали не е по-добре да придобиете полезния навик на японците. Дори ако сте спали осем часа, но сте си легнали около полунощ, това не гарантира пълно възстановяване на организма.

Източник: www.kforum.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: