Press "Enter" to skip to content

За да не се страхувате никога повече

Всеки е изпадал в такова състояние, когато всичко му е омръзнало, иска промяна, понякога радикална, но тогава се появява Той – Страхът

 

страх

Страхът е нормална реакция на всеки жив организъм от реална опасност, но само на човека е свойствено да се страхува от това, което съществува изключително в неговата фантазия.

Вариант 1. Обикновено страховете са няколко. Необходимо е подробно да ги изучите, като за начало ги напишете на хартия, защото е по-лесно да се справите с всеки поотделно, отколкото с всички наведнъж. Например: „Ами ако не успея да си намеря такава работа, за каквато мечтая„, „А ако сбъркам при избора си“, „Как ще продължи животът ми в бъдеще; ако се омъжа“ и т. н.

Внимателно прочетете всеки пункт от списъка. Опитайте се да чуете или да видите това, което би могло да озвучи за вас този страх. И разберете, че този страх не е ваш! Той принадлежи на друг човек. Поблагодареге му за това, че се е погрижил за вас, опитал се е да ви предпази от грешки, формулировката може да бъде всякаква, главното изискване е краткост и яснота. Например: ‘Благодаря (името) за грижата към мене, искам да ти върна твоя страх (съдържанието -от какво именно се боите)“. И мислено си представете как връщате на човека някакъв предмет, който асоциирате с подобно опасение. След това задраскайте този страх, а след това изгорете и самия списък.

Ситуациите са различни и ако страховете са много, можете да ги напишете на малки листчета – по пет броя на всяко – и да провеждате процедурата постепенно, в течение на няколко дни.

Вариант 2 (за възрастни и деца). Особено силните страхове можете да нарисувате на хартия. А след това внимателно разгледайте какво се е получило. Можете да погладите персонажа, изобразяващ страха, и да нарисувате до него чиния с храна, приятели, с които да му е весело – с една дума всичко, което ви хрумне. Главното е да се получи весела картинка., пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: