Press "Enter" to skip to content

Източна медицина: как това, което ядете, влияе на здравето ви

Хилядолетната култура на Китай има интересна концепция

Според нея всичко, което се случва в нашата Вселена, е продукт на петте елемента. Или по-скоро на комбинацията между тях и движението им. Тези елементи са дърво, огън, земя, метал и вода. Всеки от описаните елементи е свързан с определена планета от Слънчевата система.

5 елемента, които влияят на живота

5-те елемента са взаимосвързани и взаимозависими. Отношенията между тях могат да бъдат както благоприятни, така и разрушителни. Всичко зависи от това как тази или онази сфера засяга определена „двойка“.

Например, водата може да помогне да се роди дърво, водата може да угаси огъня, металът може да отреже дърво и т.н. Всеки от тези елементи има свой собствен набор от характеристики. Човечеството също е част от Вселената. И жизнените процеси в живия организъм също се осъществяват според принципите на Вселената и на базата на тези пет основни елемента.

Връзката между дървото, огъня, земята, метала и водата – от една страна, и петте вкуса е отбелязана в древен трактат, наречен „Документите на старейшините“. Според този научен труд водата съответства на соленото, огъня на горчивото, дървото на киселото, металът на пикантното, а земята на сладкото.

В старата книга „Канон на вътрешната медицина“ се споменава, че киселият вкус се пренася в черния дроб и оптимизира неговите функции (черният дроб и киселият вкус принадлежат към елемента „дърво“); горчивото се свързва със сърцето („огън“), сладкото – с далака („земя“), пикантното – с дихателните органи („метал“), соленото – с бъбреците (елементът „вода“).

Как вкусът на храната е свързан с вътрешните органи

Киселият вкус е от съществено значение за функционирането на черния дроб

Киселата храна активира храносмилателните процеси и предпазва черния дроб. Постоянното присъствие в диетата на храни с кисел вкус нормализира храносмилането и унищожава патогенната микрофлора в стомашно-чревния тракт. Тези продукти, освен това, са добра профилактика на настинки, ниско кръвно налягане и правят кръвоносните съдове по-еластични. Много храни с кисел вкус (слива, домат, портокал, нар) са с високо съдържание на витамин С, който укрепва имунната защита на организма. Този витамин инхибира нежеланите процеси на стареене. Освен това способства за профилактиката на атеросклерозата и злокачествените новообразувания.

Горчивият вкус отговаря на сърцето

Според теорията на китайската медицина горчивите храни укрепват Ин енергията. Те често имат диуретичен ефект. Портокалова кора, бадеми и други горчиви на вкус храни, ако се използват систематично, предотвратяват натрупването на токсични съединения и развитието на язвени процеси.

Сладкият вкус се отразява на далака

Сладката храна насища кръвта и дава енергия, премахва умората, оптимизира функциите на стомаха и пречиства тялото, помага за облекчаване на спазми. Ползи ще донесат следните сладки храни – кафява захар, мед, ориз, пшеница.

Пикантните храни помагат за укрепване на белите дробове

В китайската медицина е общоприето, че всичко пикантно провокира изпотяване, премахва пречките в циркулацията на жизнената енергия. Джинджифил, чесън, черен пипер (всичко това са пикантни храни) ще помогнат за укрепване на кръвоносните съдове, нормализиране на кръвния поток и, както бе споменато по-горе, за премахване на така наречените задръствания в меридианите. Със систематичното им въвеждане в диетата те ще ви предпазят от настинки. Въпреки това, има някои противопоказания за употребата на тази група продукти. Например, те трябва да се използват внимателно от хора, страдащи от хемороиди, запек и неврози.

Соленият вкус се свързва с бъбреците

Китайската медицина свидетелства, че солената храна регулира метаболизма на клетъчно ниво и притока на кръв, осигурява здравословен метаболизъм. Соленият вкус „задейства“ чревната подвижност, премахва тумори, насища кръвта и оптимизира „Ин“ баланса. Ламинарията е добър пример за естествено солена храна.

Не трябва да се забравя, че балансираната диета включва здравословна комбинация от всичките пет вкуса. Излишъкът в менюто на определен вкус вреди на тялото и може да послужи като тласък за развитието на болест. Например, прекомерно високата концентрация на кисела храна укрепва енергията на черния дроб, но отслабва функциите на стомаха и далака (с други думи, „дървото“ отслабва „земята“).

Твърде много храна с горчив вкус ще увеличи „пламъка“ на сърцето и ще наруши циркулацията на белодробната енергия („пламъкът“ разтапя „метала“). Високата концентрация на сладко ще укрепи далака и стомаха, но ще отслаби бъбреците („земята“ потиска „водата“). Твърде много пикантно ще доведе до прекомерна белодробна енергия и ще потисне тази на черния дроб (металът ще унищожи дървото). Повечко сол ще увреди бъбреците и ще ограничи работата на сърцето („водата“ гаси „огъня“).

Китайците вярват, в продължение на много хилядолетия, че изграждането на Вселената се основава на най-висшата мъдрост и хората имат възможност да черпят необходимите знания от този безкраен източник. Така те ще знаят как да лекуват и удължават живота.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: