Press "Enter" to skip to content

Изчистване на организма по индийски

От ведическите книги узнаваме, че трябва да се откажем от най-главното – разрушаването, продиктувано от прекаляването

изчистване Научаваме, че мислите влияят върху храната, която приготвяме. Нещо повече, лошите мисли преминават от готвача към този, който употребява храната.

Главната задача на детоксикацията е изчиствайки тялото, да изчистим душата от излишните тревоги, съмнения и информация. Забранява се употребата на алкохол, кофеин, дори на кафява захар, цигари и хляб. Диетичното хранене се състои главно от стандартни вегетариански блюда – ориз със зеленчуци, задушени патладжани, соеви кюфтета, понякога морски водорасли. От менюто се изключват рибата, месото, картофите във всякаква форма, дори обезмасленото сирене.

Закуската се състои от половин портокал, половин грейпфрут и няколко лъжички овесени ядки. Енергийната стойност на закуската, обяда и билковата напитка вместо вечеря не трябва да превишава 1000 килокалории. Порциите са малки, а физическите натоварвания – сериозни. Подобно изчистване на червата здрав човек може да практикува веднъж на 3 – 4 месеца. Детоксикиращата програма съчетава специална диетична храна, солни и кални масажи и консултации с диетолог.

В домашни условия детокс-маратонът не трябва да продължава повече от пет дни. Главната цел при избора на продукти е да се премахнат всички засилващи вкуса подправки, оцветители, консерванти и изкуствени добавки. Основата на менюто са зеленчуците и плодовете (сутрин пресни, а вечер варени или приготвени на пара). Порциите са минимални. Вечерите е добре да се заменят с билкови чайове. Препоръчват се билкови отвари — лайка (успокоява, лекува безсънието), жлъчегонни смеси, отвара от шипки (снема усещането за умора). А вместо активните физически натоварвания отдайте предпочитание на дихателната гимнастика и йога асани.

Leave a Reply

%d bloggers like this: