Press "Enter" to skip to content

Йога на смеха: отслабвайте и се лекувайте докато се смеете

Смехотерапевтите казват, че жителите на големите градове са забравили как да се смеят

Причината за това е постоянният стрес. Ползите от смеха са научно доказани, което означава, че понякога трябва да се принудите да се смеете. Йога на смеха е сравнително ново направление, което съчетава дихателни техники, медитация и смях

ИНТЕРЕСНО: Човекът е единственото същество в света, което може да се смее. Но с възрастта той прави това все по-рядко: 6-месечното бебе се смее до 600 пъти на ден, а възрастния – до 20 пъти.

Често крием и потискаме емоциите си, което впоследствие води до болести и нервни сривове. Смехът е страхотно освобождаване за нашата нервна система. Въпреки това възрастните са свикнали да се смеят от сърце само когато има причина: при ситуация или когато чуят и прочетат нещо смешно. Но смехът е вид рефлекс. Човек има това умение от ранна детска възраст, така че всеки може да се смее като децата, основното е да си го позволи. Тези, които практикуват йога на смеха, казват, че след час ще се почувствате спокойни и приятно празни, тъй като напрежението и негативността се освобождават.

Няма значение дали сте дошли в добро настроение или не: пак ще се смеете, уверяват онези, които вече са опитали и правят редовно йога на смеха. Когато се смеете, чувате и виждате смеещи се хора около вас, всичко, което се случва, изглежда странно. Tова го прави и смешно. Казват, че смехът е заразен.

Йога на смеха или „хася йога“ („хася“ на санскрит означава „смях“) е цялостна техника за подобряване на здравето, която се отразява добре както на физиологичното, така и психологическото състояние на човек.

В света има около 16 хиляди центъра, в които се практикува йога на смеха. Тази техника е измислена от индийския лекар Мадън Катари

Той е разработил поредица от упражнения за смях и е интегрирал в тях дихателни техники от йога – дълбоко диафрагмално дишане и дълги вдишвания.

Трудно е за начинаещ да си представи как изглеждат часовете – независимо дали става въпрос за събирания в кръг, където всички разказват вицове, или гледане на комедия или шоу с пантомима. Как възрастните ще бъдат накарани да се смеят по време на йога?

За да започнете да се смеете, трябва да се отпуснете – никой няма да спори с това. „Релаксиращи“ са леки йога асани, които разтягат гръбначния стълб и облекчават мускулното напрежение. След това започват дихателните упражнения за стабилизиране на нервната система. Има и упражнение, по време на което човек се учи да казва „ха-ха-ха“ високо и силно. Комбинира се дишане и звук, като се прави в седнало и в легнало положение.

Йогата на смеха е сериозна работа, защото не е лесно да се разсмееш в непозната компания

Отначало буквално трябва да изстискаш смеха от себе си, тренирайки и тялото, и ума, който не е готов за такава промяна.

Смехът е вид разтърсване на тялото, изисква много енергия, затова в края на часовете се прави 15-минутна релаксираща медитация, която има за цел да приведе тялото в спокойно състояние.

Урокът завършва с пиене на чай в кръга на тези, с които сте споделили приятелски смях. Вероятно това е един от малкото видове физическо възпитание, което ще ви прави не само здрави, но и щастливи.

Смеещият се човек просто не може да остане мрачен или раздразнителен дълго време

От смях настроението се подобрява значително , в тялото се появява лекота, забравяте какво ви е разтревожило преди час. А на сутринта коремните мускули обичайно са леко трескави, което показва ползите от смеха за фигурата.

На кой се препоръчва?

  • На всички от 7 до 97 годишна възраст.
  • Хора, които често попадат в стресови ситуации.
  • Плахи и сдържани хора.
  • Пенсионери и тези, които прекарват много време у дома, изпитват липса на комуникация и емоции.

Източник: www.healthline.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: