Press "Enter" to skip to content

Как чистят будистки монаси – странен метод, който впечатлява

Тази необичайна практика наистина си струва да стане част от живота ви

Почистването е една от домакинските задачи, с които хората се захващат с явно нежелание. Психолозите казват, че това се дължи на факта, че мнозина често си поставят задачи, които не могат да изпълнят в дадения срок. Например, да почистите основно всички стаи и балкона през уикенда. И освен досадното и многочасово почистване, хората правят и други неща. В резултат на това умората става катастрофална и дори не ви се иска да започнете да чистите толкова много следващия път.

Будистките монаси имат свой собствен възглед за процеса на почистване. Той може да направи така, че да не се страхувате от процеса, а да му се насладите. Как може да се постигне всичко това, ще ви разкажем в нашата статия.

Метод Соджи

В будистките храмове тази практика обикновено се извършва сутрин – след молитвите и медитацията. За да направят това, се определят само 20 минути, през които монахът трябва да извърши почистването. И няма значение какво точно ще направи – да помете, да измие подовете, да постави нещата на местата им. Монахът няма за цел да изпълни дадена задача. Той просто се наслаждава на процеса.

Почистването позволява на монасите да подредят мислите си и да медитират до известна степен. Не се опитвайте да завършите всички задачи в един ден, да спазвате крайните срокове или да изпитвате удовлетворение от външния вид на чиста стая. Монасите възприемат почистването като начин да намерят хармония със себе си. Този метод се нарича соджи.

Къде другаде се използва практиката?

20-минутната техника не се използва само от монасите и не само във връзка с почистването. Хората, които изучават управление на времето, използват този метод през цялото време. Те си измерват времето за 20 минути, прекарват го в изпълнение на една задача, след което я изоставят и преминават към друга. Казват, че в резултат на това производителността се увеличава значително.

Практиката на соджи се използва и в училищата в Япония

Използването на тази древна техника се прилага, за да развие дисциплина и организираност у децата. Така че, освен учебници и тетрадки, японските ученици носят със себе си парцал за почистване на пода в куфарчетата си. То може да бъде от полза точно по време на урока, когато учителят обяви началото на практиката по соджи.

И никой изобщо не се оплаква от това. Децата също се учат да се наслаждават на процеса на почистване и да извличат ползи от него.

Източник: woman.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: