Press "Enter" to skip to content

Колкото по-комуникативен, толкова по-успешен

Много тийнейджъри съвестно се подготвят за училище, но щом се озоват на дъската, буквално блокират

Притесняват се да говорят пред учители и съученици, а това им навлича поредната ниска оценка.

Колкото по-скоро започнеш битката със срамежливостта, толкова по-бързо ще я надвиеш. За целта ще трябва да преминеш през 3 етапа.

Най-напред признай пред самия себе си, че си притеснителен. Няма как да се справиш с проблем, който не осъзнаваш. Приеми, че слабият ти успех не се дължи нито на нисък коефициент на интелигентност, нито на недобра подготовка, а единствено на липсата на самочувствие.

На второ място трябва да си изясниш в какви ситуации най-силно се проявява срамежливостта ти. Когато си счупиш глезена, не ти гипсират китката, нали? Затова се постарай точно да локализираш слабостите си. Някои ученици изпитват ужас, когато ги изправят през целия клас, защото се страхуват от подигравки. Други се чувстват ужасно при писмени изпитвания, тъй като не са сигурни в начина си на изразяване. В мига, когато излезеш от класната стая, ти се преобразяваш – ставаш общителен, демонстрираш чувство за хумор, дори си лидер в компанията. Значи проблемът ти е само училищен и може би не е просто срамежливост, а ще помогне, ако поучиш повече.

Третият етап е най-труден – ще трябва да се изправиш лице в лице срещу страховете си. Хвърли се в студената вода и скоро ще се научиш да плуваш. Ако например те е срам да си на дъската, по-често вдигай ръка, така че да се озоваваш именно там. Подготвил ли си си добре уроците, всичко ще е наред. Дръж се като актьор, който изпълнява коронната роля на живота си. Облечи се хубаво, усмихвай се, уплътни гласа си, за да изглеждаш по-уверен. Само след няколко седмици вече никой няма да смее да ти се подиграва, а и успехът ти ще се повиши.

В случай че ти е трудно да пишеш, чети повече вестници, списания и книги. Така хем ще оправиш правописа си, хем ще допълниш знанията си в различни области. Постави си за цел всеки ден да съставяш по една презентация или разказ. Прави го за самия себе си, няма защо да го даваш на някого да го чете. Постепенно стилът ти ще стане по-прецизен и ще се избавиш от блокажа пред белия лист, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: