Press "Enter" to skip to content

Котешка митология – според индийците котката носи късмет

Индуската митология асоциирани котките с плодородието и богинята на раждането, Shasti, която обичала разходки с котка или тигър

OLYMPUS DIGITAL CAMERA За разлика от християнската църква, ислямът одобрява котката. Мюсюлманите също така считат котките за добри същества, дадени от Аллах, за да помагат на хората. В Япония, котката е на висок почит. Котките символизират мир и трансформация и са популярни сред японските войници, които са вярвали, че имат власт над мъртвите и по този начин може да се отблъскват злите духове. Много японcи imat малки статуи „Fortune Cats“ в домовете си за късмет. „Hello Kitty“ е марка, разработена в Япония и е популярна в цял свят.

• Както на жените и Луната, енергията на котката е ин. Затова тя се активизира през нощта.

• Египтяните са я почитали като свещено животно на богинята Бастет – покровителка на хората. Животно с ловкост и сила, които богинята дава в помощ на хората, за да победят враговете си. Бастет е жена с глава на котка.

• Нигерийците не отглеждат котки, защото ги смятат за вещици. Особено опасно е, ако нощем срещнат черна котка или тя влезе в дома им. Може да е човек, превърнал се в котка, за да убива.

• Котка не бива да се измъчва и убива. Това ще донесе нещастие на сторилия го, семейството му и потомците му. Да посегнеш на котка, е като да посегнеш на Бастет.

• Смята се, че единствено котките виждат душите на умрелите. Затова, ако някой в къщата умре, там не бива да има котка. Тя почва да си играе със сребърната нишка – душата на човека – и я отклонява от пътя й.

Leave a Reply

%d bloggers like this: