Press "Enter" to skip to content

Можем ли да се научим да четем чужди мисли?

В любовта и в общуването помежду си Адам и Ева говорят на различни езици

Да не се губите в превода, ще ви помогне анализът на няколко техники, използвани от психолозите. С тяхна помощ ще четете чуждите мисли.

Капанът на проекцията

Кога най-често искаме да знаем какво мисли другият? Когато се боим, че ни лъже, че ще ни остави, че не ни обича. През пелената от съмнения е невъзможно да вникнем в човека насреща и да го разберем. В подобно състояние на несигурност лесно може да го демонизираме и да се уплашим от зловещата сянка на собствените си страхове.

Тези страхове психолозите наричат проекции. Проекцията работи по следния начин: човек приписва на другия собствени неосъзнати чувства. Ако например се плашите от лъжи, вие сте сигурни, че другият иска да ви излъже и ще съзрете уловка дори в най-примамливото му предложение. Според специалистите психиката си прави тази шега най-често когато човекът насреща ни напомня наш близък (баща, майка, сестра, брат, баба, дядо), който в детството ни е показал, че не си струва да се доверяваме на хората. Приликата може да се прояви в дребен детайл, например в навика по определен начин да се присвиват очите.

Съвет: За да избегнете капана на проекциите, психолозите препоръчват добре да помислите дали човекът, който ви интересува, не прилича на някого от роднините ви. След това да си дадете сметка каква точно тревога би могъл да предизвика той у вас. И чак после да пристъпите към спокойното му изучаване, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: