Press "Enter" to skip to content

Молитвата е медитация

Защо молитвата има непосредствено въздействие върху мозъка?

Защото нашата реч се състои от определен спектрален състав, набор от определени честоти, техните комбинации и амплитуди. Върху това е изградена молитвата, която има много общо с музиката и медитацията.

Служители от медицински център „Уейк форест“ в Северна Каролина (САЩ) обещават, че скоро ще забравим за обезболяващите препарати, защото медитацията се справя много по-добре с болката. Те стигнали до тези изводи след изследване с участието на доброволци. Тъй като никой от тях никога преди това не се бил занимавал с медитация,всички преминали експресен тренинг: научили ги да управляват дишането си и да фокусират вниманието си върху абстрактни мисли. При това на крака на всеки участник в експеримента бил прикрепен специален апарат, нагряващ кожата до 32°С, което предизвиквало у участниците дискомфорт. Магнитнорезонансна томография помогнала на специалистите да разберат как реагирал мозъкът на доброволците на това дразнене.

Оказало се, че след едночасова медитация активността в участъка на главния мозък, отговаряща за болезнените усещания, намаляла с 40%. Докато морфинът и другите болкоуспокояващи препарати дават средно 25-процентен ефект…

Лечебният ефект на молитвата е свързан с временното изолиране от земните грижи, от съзнанието за тяхната незначителност в сравнение с вечните и неизменни ценности. Като пример могат да се дадат онкологично болните. Молейки се дълго и искрено, те престават да се страхуват от смъртта, придобиват оптимизъм и увереност в утрешния ден, преодоляват унинието. Всичко това води до напълно обективен растеж на имунитета. И ако съпротивляемостта на организма към болестта расте, настъпва самоизлекуване, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: