Press "Enter" to skip to content

Необятни ли са възможностите на човешкото съзнание?

Всеизвестно е, че хора, загубили едно от сетивата си, развиват по-силно останалите

Но за да се сдобиете с изключителни способности, съвсем нe е задължително да се лишите от зрение или слух например. Всички са чували за техниката на бързото четене, а мнозина дори я владеят. За обикновения човек това изглежда невероятно – да прокараш поглед от горе до долу по страниците и така да възприемаш текста.

Съществуват методи, предназначени за разширяване възможностите на човешкото съзнание, за превръщането на обикновения човек в свръхчовек, който знае как да използва онези скрити в подсъзнанието способности, които остават такива при повечето хора. Свои тайни методи имат и индийските йоги.

Човешкото съзнание има стандартна пропускателна способност за информацията, която възприемат очите, и затова, когато видим предмета, ние улавяме само незначителна част от информацията, която той „съобщава“ за себе си. Вниманието се съсредоточава върху привичното или, обратното, върху новото, върху няколко детайла, „пропускайки“ останалите. В резултат и възможностите на съзнанието, което обработва получената информация, се оказват силно намалени – то ни рисува доста опростена картина на света. Ние не го виждаме в цялата му пълнота. А това прави ограничени и нашите изводи за него, като ни кара да вземаме неверни решения, да извършваме фатални постъпки, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: