Press "Enter" to skip to content

Обичайте себе си, за да може да се опознаете

Самопознанието ще ви помогне да опознаете и другите

Американският психолог Ерик Бърн (у нас е издадена книгата му „Игрите, които хората играят“), пише, че у всеки човек съществуват Детето (представата ни какви сме били в детството си), Родителя (събирателен образ на родителите) и Възрастния (спокойният и разумен мениджър на живота ни). Когато обещаваме на някого, че ще отидем на купон, изхождаме от позицията на Детето. Кормилото обаче поема Родителя и ни забранява да се веселим в навечерието на тежък работен ден.

Съвет: Изучавайки другия, е много важно да видите неговото вътрешно Дете, т.е. онази негова част, която отговаря за емоциите, спонтанността и жизнената сила. За да се справите със задачата, се опитайте да си представите какъв е бил той в детството. Или му задайте няколко въпроса на тази тема. След това се запитайте как са се отнасяли родителите му към него, доколко са били внимателни, разбиращи или строги.

Основното правило гласи, че всеки който иска да прочете мислите и чувствата на другия, трябва да започне с изучаването на самия себе си. Да осъзнае своите невербални сигнали, да почувства своите субличности, да ги понаблюдава. Само след като добре си изучил себе си, можеш да разбереш случващото се с другия. И, разбира се, няма да може да се мине без любов. Ако не обичаме онзи, когото се готвим да изучаваме, едва ли ще постигнем резултат, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: