Press "Enter" to skip to content

Отмъщението не носи наслада

Отмъщението е инстинктивно. Не бива да се страхуваме от него, а да се научим да го насочваме правилно

 

отмъщение

Желание за отмъщение е едно, но изпълняването му – съвсем друго. Ако направим или кажем всички ужасни неща, които се въртят в главата ни, ще предизвикаме още повече негативно отношение у другия. Така влизаме в безкраен кръг от омраза, а той е пагубен и за двете страни. Когато сме обхванати от желание за отмъщение, трябва първо да се запитаме има ли защо.

Понякога ние подсъзнателно прехвърляме върху отсрещната страна отговорността за всичките ни проблеми, твърдят психолозите. Именно другият е причината за всичките ни неуспехи и нещастия. А истината е, че дори и някой да е застанал на пътя ни в професионален или личен план, той не може да е отговорен за всичко, което ни се случва. Вместо да хабим усилия в отмъщение, много по-добре е да се съсредоточим и да поемем контрол над живота си.

Психолозите съветват и да не се поддаваме на временно усещане за облекчение, което носи отмъщението. Дори да се почувствате добре, след като си върнете на някого, това е моментно състояние. Отмъщението не носи виталната енергия, от която имаме нужда, за да преодолеем болката в себе си. Даже напротив – отмъщението в повечето случаи ни кара да се самонавиваме и да се съсредоточаваме още повече върху проблемите си. Да не говорим, че чувството на вина, което неизменно се появява след време, още повече усилва стреса. Веднъж влезли в схемата на отмъщението, много трудно ще се измъкнем от нея, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: