Press "Enter" to skip to content

Прероденият Буда живее в Непал и удивлява учените

Едва ли някой може с точност да каже кога хората за първи път са се замислили за преселението на душите, но със сигурност това се е случило още в зората на- човешката цивилизация

буда Според езическите вярвания на древните египтяния душата на човека може да се преселва в различни животни.

Древногръцкият математик Питагор дори се опитва научно да обоснове процеса на преселение на душите. Но едва в будизма реинкарнацията е основополагаща традиция. Тази религия учи, че всеки човек е обречен на вечен живот в различни тела и всеки път преминава през безкраен брой превъплъщения (т.нар. Колело на Сансара).

Последователите на будизма свято вярват, че на всеки няколко стотин години на земята идва поредното въплъщение на Буда. Обикновено такива хора имат незавидна съдба. Земните въплъщения на божеството рядко доживяват до пълнолетие (обикновено загиват при неизяснени обстоятелства или изчезват безследно). Още по-удивителна е съдбата на последния, когото народната мълва нарича въплъщение на бога Буда, известно под името Рам Бахадур Бамджан.

Момчето е родено на 9 април 1990 г. в селце в планинския Непал. На петгодишна възраст е посветено в монашество. Още по това време у него се проявяват необичайни склонности към медитация, която понякога продължава няколко денонощия без сън и храна.

През 2005 г. Рам Бахадур Бамджан сяда под свещено дърво и прекарва под него 9 месеца в състояние на дълбока медитация. При това съществуват множество свидетелства, доказващи, че младежът през цялото време не се храни, но въпреки това губи само 1,5 кг от теглото си. Тогава се пораждат и първите слухове, че това момче момче е живо въплъщение на Буда.

През януари 2006 г. Рам Бахадур Бамджан се самовъзпламенява пред очите на стотици свидетели и видеокамери. Огънят гори няколко секунди, като обхваща цялото му тяло, а когато угасва, не оставя никакви следи от изгаряне.

Това предизвиква огромна вълна от интерес към непалския младеж. Будисти от цял свят идват в селцето му, за да прославят живото въплъщение на своя Бог.

През пролетта на 2006 г. Рам Бахадур Бамджан просто изчезва и е открит половин година по-късно, медитиращ в дълбоките джунгли. В момента младежът живее в родното си село (където се стичат хиляди туристи), понякога проповядва и продължава да медитира, отказвайки се от храна и вода.

Leave a Reply

%d bloggers like this: