Press "Enter" to skip to content

Синдромът на хроничната умора е заплаха за живота

Според някои синдромът на хроничната умора е безобидно състояние, което ще мине от само себе си

Според други, малко повече сън, някои друг ден отпуска и всичко ще е наред. Според трети този синдром е хипстърска измислица. И в трите случая, хората които мислят по този начин, грешат.

Синдромът на хроничната умора е инвалидизиращо състояние, характеризиращо се с изключителна умора, която не се облекчава от почивка и може да се влоши при физическа или умствена активност. Въпреки че няма лек за синдромът на хроничната умора, има няколко възможности за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Ето някои съвети за справяне с хроничната умора с помощта на традиционната китайска медицина, аюрведа и източната медицина:

Традиционна китайска медицина (ТКМ): Според ТКМ хроничната умора се причинява от дефицит на Чи енергията в тялото. Възможностите за лечение на хроничната умора могат да включват акупунктура, билкова медицина и диетична терапия.

Акупунктурата включва набождане на тънки игли в определени точки на тялото за стимулиране на енергийния поток и балансиране на Чи енергията. Билково лекарство може да бъде предписано, за да помогне за възстановяване на Чи енергията и подобряване на енергийните нива. Диетичната терапия може да включва консумация на храни, които са топли и питателни, като супи и яхнии, и избягване на студени ястия и сурови храни.

Аюрведа: В Аюрведа се смята, че хроничната умора се причинява от дисбаланс на трите доши (Вата, Питта и Кафа) в тялото. Аюрведичните възможности за лечение на хроничната умора могат да включват промени в начина на живот, като редовни упражнения, техники за управление на стреса като медитация и йога и диетични промени.

Специфични билки и добавки също могат да бъдат предписани, за да помогнат за балансиране на дошите и подобряване на енергийните нива.

Източна медицина: Източната медицина разглежда хроничната умора като резултат от дисбаланс в енергийните системи на тялото. Възможностите за лечение могат да включват акупунктура, билкова и диетична терапия, подобно на онова, което препоръчва китайската традиционна медицина. Източната медицина може също така да включва други модалности, като терапия с вендузи и моксибузия, което включва изгаряне на билки близо до кожата за стимулиране на енергийния поток.

Ето и някои общи съвети за справяне с хроничната умора

Спете достатъчно: Стремете се да спите 7-9 часа на нощ и се опитайте да установите последователен график за сън.

Хранете се здравословно: съсредоточете се върху консумацията на възможно най-лесно приготвени ястия, като салати и супи. Избягвайте преработени храни, захар и кофеин, които могат да причинят енергийни сривове.

Спортувайте редовно: Започнете с леки, ненатоварващи упражнения като ходене, йога или тай чи и постепенно увеличавайте интензивността според поносимостта.

Управлявайте стреса: Стресът може да влоши хроничната умора, затова се опитайте да намерите техники за релаксация, които работят за вас, като дълбоко дишане, медитация или масаж.

Поддържайте темпо: Избягвайте пренапрежението и планирайте дейностите си, за да пестите енергия през целия ден.

Потърсете подкрепа: Присъединете се към група за подкрепа или говорете със специалист по психично здраве, за да ви помогне да се справите с емоционалното въздействие на хроничната умора.

Източник: www.taomed.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: