Press "Enter" to skip to content

Тайните на здравето и дълголетието на тибетските монаси

Разберете какво помага на тибетските монаси да доживеят до дълбока старост

За дълголетието на тибетските монаси се носят легенди. Тези невероятно силни и скромни хора отдавна са се превърнали в пример за правилен и здравословен начин на живот.

Тибетските монаси прекарват по-голямата част от времето си в молитва и медитация. Да узнаем всички техни тайни е почти невъзможно, защото монасите живеят в затворени манастири и почти не разговарят със светски хора. Но понякога пътешествениците успяват да се настанят в манастира като гости и да наблюдават начина им на живот.

Това, което наричаме тайни на здравето и дълголетието, е ежедневна рутина за тибетските монаси

Те започват и завършват всеки нов ден с молитви, спортуват, работят, хранят се правилно, не се ядосват и не псуват. Лесно можем да добавим всички тези и много други правила към нашия обичаен живот. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Хранене

Тибетските монаси винаги следят диетата си: не преяждат, спазват правилото за разделно хранене, не смесват протеини и въглехидрати, ядат бавно, често и на малки порции. Освен това те не ядат месо и избират само растителна храна, както и масло, сирене, млечни продукти и яйца.

Основно правило на храненето: храната трябва да носи само насищане. Tя не може да замени радостта и да натоварва тялото.

Ако искате да следвате правилата на монасите, тогава трябва да се откажете от кафето и чая. Те варят „еликсира на младостта“ за себе си по специална рецепта:

Пригответе 100 г смес от брезови пъпки, лайка, жълт кантарион и безсмъртниче – може да бъдат закупени от аптека или да си ги съберете сами. Супена лъжица суха смес от билките се залива с половин литър вряща вода и се оставя да се запари за 20 минути. След това прецедете запарката и разтворете в нея чаена лъжичка натурален мед. След вечеря изпийте чаша от този ароматен чай, не яжте и не пийте нищо друго до сутринта. Сутрин на празен стомах може да изпиете още една чаша от инфузията, но след това не яжте поне около два часа.

Тази напитка почиства тялото, подобрява състоянието на кожата, укрепва кръвоносните съдове, възстановява метаболизма и подмладява органите.

Здраве на тялото

Монасите правят много гимнастика и така подобряват възможностите на тялото си. Изпълнявайки всяка сутрин тибетския набор от упражнения, ще се почувствате по-силни, по-жизнени и по-млади.

Упражнение 1. Въртене около оста си

Застанете изправени, разперете ръце настрани, с дланите надолу. Започнете бавно да се въртите по посока на часовниковата стрелка, като постепенно ускорявате темпото. Стартирайте с три завъртания, и с течение на времето увеличете броя на повторенията на това и други упражнения.

Упражнение 2. Повдигане на краката легнали по гръб

Легнете на пода, поставете ръце покрай торса с дланите надолу. Натиснете глава към гърдите и бавно повдигнете краката вертикално нагоре, след това ги спуснете. След всяко повдигане на краката тялото трябва да е възможно най-отпуснато.

Упражнение 3. Наклони назад

Застанете на колене със стъпала и колене разтворени на ширината на бедрата. Долепете ръце към задната част на бедрата, натиснете главата към гърдите. В това положение на тялото изпълнявайте накланяния с изправен гръб. Повторете упражнението 10 пъти.

Упражнение 4. Мост

Седнете на пода с изпънати крака пред вас. Опрете дланите на пода, наклонете главата към гърдите. Поемете дълго въздух и докато издишвате, наклонете главата назад. Опрете стъпала и длани на пода и повдигнете торса успоредно на пода до позиция „мост“ за няколко секунди. След това се върнете в изходна позиция.

Упражнение 5. Арка

Легнете по корем с акцент върху ръцете и стъпалата. Поставете краката на ширината на раменете. Поемете дълбоко въздух и докато издишвате, извийте гърба и повдигнете таза нагоре, така че тялото ви да започне да прилича на арка. (Съвет: в йога тази позиция се нарича куче с лице надолу) Върнете се в изходна позиция и повторете упражнението няколко пъти.

Спокойствие

За тибетските монаси е важно не само да укрепват телата, но и да поддържат всички мисли и чувства в ред. В крайна сметка основните причини за нашите заболявания са нервното напрежение и стресът. Ето защо е важно да можете да се изключите от външния свят, да се отървете от належащите проблеми и да си починете добре. Медитацията и четенето на мантри помагат за това.

Правилни мисли

Според тибетските канони не съществува нито вчера, нито утре. Има само сега. Затова е важно да се научите да улавяте момента, да извършвате всяко действие съзнателно, с чиста съвест, добри мисли и намерения.

Опитайте се да развиете интуицията си и да се вслушате във вътрешния си глас. Много е важно да правите това, което сърцето ви казва. И не забравяйте, че старостта не идва с възрастта, а с натрупването на негативни мисли и лоши емоции във вас. Следователно, освобождавайки се от тях завинаги, вие ще подмладите тялото си.

Физически живот

Нашето поведение е отражение на самите нас и нашата реакция към света около нас. Много е важно да живеем в хармония с природата, хората около нас и със себе си. За да се случи това, монасите се съветват да следите речта си, да се избягват лоши дела и действия, да се спазва дневен режим: да ставате навреме и да си лягате в един и същи час, да развивате талантите си и да следите външния си вид, без да се вманиачавате.

Следвайки тези прости правила на живот, по които живеят тибетските монаси, вие ще можете да намерите сили да подобрите здравето си и да разберете тайните на дълголетието.

Важни основни правила на тибетските монаси

  1. Занимавайте се със себепознание и самоусъвършенстване.
  2. Докато забавяте темпото, внимателно наблюдавайте света и вътрешното си състояние.
  3. Живейте тук и сега.
  4. Яжте правилно.
  5. Бъдете физически активни.
  6. Бъдете добри.
  7. Медитирайте.

Източник: www.tibettravel.org

Leave a Reply

%d bloggers like this: