Press "Enter" to skip to content

Тибетците първи открили телепатията

Според тях предаването на мисли от разстояние може лесно да се усвои и практикува

tibet
Те смятат, че то се постига с интензивни тренировки, водещи до транс и концентрация на мисълта.

В Тибет никой не се съмнява в способността на мистиците да четат мисли. Посвещаването в тези знания се извършва на затънтено място, в пълна изолация и учениците са най-много 6-има. Те тренират, като му подават телепатични сигнали. Обикновено две момчета се упражняват с лама. По-напредналите проверяват уменията си, като пращат на някого сигнали извън предвидените в урока, и то когато той е зает с нещо. Стараят се и да предават мисли и действия на хора, с които не са тренирали заедно. Някои опитват да правят внушения и на животни.

Тези упражнения за постигане на телепатични умения траят с години. Не се знае колко ученици, подложени на сурови тренировки, успяват. Но би било заблуда те да се сравняват с груповите занимания с окултизъм в колежи или манастири. Между тях няма нищо общо.

Смята се, че великите съзерцатели могат по желание да имат телепатична връзка както с хора, така и с животни. Тези умения според писателката Александра Давид-Неел са продукт на духовно усъвършенстване и на познаване на законите на психиката. Когато след дълго търсене престанеш да разглеждаш себе си и останалите като отделни същности без допирни точки, имаш озарение и телепатичната връзка се осъществява много лесно. Тук няма смисъл да се обсъжда колко е истината и колко е фантазията в тази теория.

Примери за телепатия се откриват в житиетата на знаменити лами и в интерпретациите им. Но и обикновени хора могат да получават видения и да осъществяват телепатична връзка. Тези видения не са сънища. Появяват се при медитация. В Тибет смятат този психичен феномен за нещо обикновено, но не обичат да го обсъждат. Не си затормозяват съзнанието с разсъждения от типа кое е възможно и кое не по природните закони. Просто смятат, че има хора, способни да вършат чудеса.

Leave a Reply

%d bloggers like this: