Press "Enter" to skip to content

Хармонията между човека и природата

Ако иска да е здрав, човек трябва да следва биологичните ритми

 

есен япония

Есента е период на „оттегляне“. Според китайската медицина тя се отнася към елемента Метал, движението навътре; белите дробове, дебелото черво, кожата и носа. През този сезон енергията Ян постепенно отстъпва място на Ин енергията. Затова през есента е важно да се погрижим за Ин енергията, съветва новото списание „Обектив Китай“, издание на „Вестникарска група България“ и Радио Китай за чужбина.

Характерен за този сезон е недостигът на влага и поради тази причина вероятността патогенният фактор сухота да навреди на здравето ни е най-голяма. Затова древните китайски лекари съветвали през деня да се пие леко подсолена вода, а вечер към водата да се добавя мед. Освен това по този начин ще забавим стареенето и ще предотвратим появата на запек. Медът действа положително на ума, подобрява сърдечната дейност и удължава живота. В трактата „Бънцаогънму“ („Основи на фармакопедията“) се казва, че медът понижава горещината, влияе благоприятно на далака, изчиства токсините, овлажнява и има болкоуспокояващо действие. Консумацията на мед през есента подсилва белите дробове, на които трябва да обърнем по-специално внимание.

През есента слънчевата светлина е по-малко и се засилват депресивните състояния. За да не се поддавате на униние, прекарвайте повече време сред природата. Като ободряваща терапия китайците имат традиция да ходят в парковете и да се любуват на червените листа.

Сънят е един от начините да помогнем на организма да се запаси с енергия. През есента дните постепенно намаляват и за да сме в хармония с природните ритми, е желателно да си лягаме по-рано, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: