Press "Enter" to skip to content

Хранене, спане и къпане: разкрита е тайната на японските столетници

Ще ви кажем как да удължите живота по примера на японските столетници

Според Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония броят на столетниците за първи път през 2021 г. надхвърли 80 хиляди. Според статистиката в страната има 80 450 граждани на 100 и повече години. Между другото, това е с 916 души повече от миналата година.

Столетници в Япония са предимно жените

Дълголетните представителки на нежния пол в Страната на изгряващото слънце съставляват 88% от всички столетници в света.

Япония започва да записва броя на своите столетници през 1963 г. По онова време в страната има само 153 души на възраст 100 и повече години. Но през 1988 г. броят им нараства до 10 хиляди. Японските жени живеят средно до 87,45 години, а мъжете до 81,41 години.

Защо японците живеят толкова дълго и не остаряват?

Факт е, че жителите на Япония приемат сериозно начина си на живот.

Първо, те внимателно следят здравето си и при първите признаци на някакво заболяване незабавно отиват на лекар. Освен това, всяка година преминават и задължителните медицински прегледи.

Вторият фактор за дълголетието на жителите на тази страна е здравословното хранене. Почти никой японец не яде мазни, висококалорични храни. Диетолозите смятат, че японската диета е най-здравословната и насърчава дълголетието. Предпочитат пресни, здравословни храни и ястия, които почти никога не са подправени или осолени.

Третата причина е здравият, и премерено дълъг сън. Японците лягат и се събуждат рано. Те стриктно спазват дневния си режим и живеят буквално по часовник.

Четвъртата причина е любовта към горещата вана. Преди лягане жителите на Страната на изгряващото слънце обичат да се понакиснат хубаво в топла вода. А това, според лекарите и специалистите, се отразява добре на организма като цяло.

Петата причина е активният начин на живот

Спорт, спорт и още спорт. Японците практикуват и комбинират различни видове енергична дейност. Но, най-много от всичко обичат да ходят пеша.

Между другото, най-възрастната жителка на планетата Кана Танака от Фукуока вече е на 117 години. Тя е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Японката живее в старчески дом, където спазва строг режим. Според Канет тайната на нейното дълголетие се крие в това да става рано, да се храни добре и да се занимава с математика. Това съобщава интернет порталът CNN.

Leave a Reply

%d bloggers like this: