Press "Enter" to skip to content

Чаената почивка – гаранция за енергия и здраве по време на работа

Шефовете на фирми се чудят как да се преборят с почивките, които служителите им си „открадват“

чай Ново изследване показа, че да се изпие чаша чай в такива случаи, си има добри страни. Приготвянето и пиенето му засилват творческото мислене и вдигат настроението. Изследването е дело на екип начело с д-р Сюзан Инотър. Проведено е в Холандия със 150 любители на чая, от които 116 жени. Те били разделени на 3 фупи. На едната поръчали да си приготви чай с мляко и захар. На другата дали сладкиши, а на третата само по чаша вода. После подложили участниците на тестове за оценка на тяхната мотивация, настроение и креативност. Те включвали игри с думи, решаване на пъзели, правене на анаграми и разкази за щастливи събития.

Чаената група показала по-голямо усърдие и стремеж към висок резултат в теста от водната група. Тя обаче също отчела бързина на реакцията. Най-зле се представила групата със сладкишите.

„Доказахме нещо, което мнозина подозираха: че почивката за чай, този свещен ритуал, повишава настроението, което от своя страна води до други ползи като ободряване и поява на творчески хрумвания. Наблюдава се комбинирано състояние на удоволствие – възбуда“, пишат учените.

Този ефект на чая те обясняват с кофеина в него ис аминокиселината теанин, предразполагаща организма към отпускане.

Leave a Reply

%d bloggers like this: