Press "Enter" to skip to content

Чай от листенца – източна практика с родни билки

Листата на шипката, събрани и изсушени правилно, може да се приготви чудесен чай, напомнящ зеления, но по-лечебен, богат на всевъзможни полезни вещества и приятен на вкус

чай Листенцата трябва леко да се намачкат върху бяла хартия и да се изсушат на сянка; Най-добре е чаят да се съхранява в стъклени буркани (тъмни) на стайна температура до следващия сезон. Чаят помага при простуда, авитаминоза. Прави се по обичайния начин, без определени пропорции.

По същия начин могат да се съберат и подготвят лечебни чайове от листата на много горски плодове.

Чаят от листа на къпини има силно противовирусно действие, помага при простудни заболявания и дори намалява нивото на кръвната захар. За приготвянето му е нужна супена лъжица сухи наситнени листа, крито се заливат с чаша вряла вода, кисне в течение на 1 час, прецежда се и се пие на три приема през целия ден.

Чаят от листа на горска ягода е лечебна поливитаминна напитка. Помага при атеросклероза, хипертония, неврастения, безсъние, подобрява работата, на сърцето. Освен това способства за разтварянето на камъни в черния дроб и бъбреците. Запарва се по класическия начин: 1 сл. листа на чаша вряла вода, киснат 20 минути и се пие. Листата се сушат като тези на шипката; Само че е желателно да се късат внимателно, без да се засягат „мустачките“ и да не се изваждат корените, иначе храстчето ще загине.

Глогът е известен с лечебните свойства не само на плодовете, но и на листата си. Те помагат при лечение на сърдечни заболявания и при безсъние.

Изсушените листа от шипка, горска ягода, къпина и глог могат да се смесят и да се съхраняват доста дълго. Чаят от тях е много вкусен, ароматен и извънредно полезен. Главно е навреме да съберете листенцата им, с които щедро ни дарява природата…

Leave a Reply

%d bloggers like this: