Press "Enter" to skip to content

Без лекарства! Как бързо да свалим високото кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-често диагностицираните заболявания на сърдечно-съдовата система

Тази патология се характеризира с хронично високо кръвно налягане.

Като самостоятелно заболяване хипертонията е много рядка. Най-често патологията е едно от усложненията на друго сериозно заболяване. Хипертонията може да причини неизправности в почти всички системи на човешкото тяло, но най-сериозното от всички усложнения е хипертоничната криза. Това е сложно състояние, което може да провокира развитието на инфаркт или инсулт.

Как бързо да намалите кръвното налягане без лекарства?

Масаж

Масажирайте шията с плавни и бавни движения, като се фокусирате върху тилната област.

Оцетен компрес

Вземете 2 парчета плат (може да използвате и по-плътни памучни чорапи) и ги накиснете в ябълков оцет или обикновен трапезен оцет. Нанесете върху петите и задръжте за 5-7 минути. След 20-30 мин. Измерете налягането. Ако няма подобрение, повторете отново.

Сок от червена боровинка

Разредете 1 супена лъжица мед в 100 мл сок от червена боровинка. Трябва да приемате така получената смес три пъти на ден по 1 малка чаена лъжица. Това средство е подходящо за хора с хронична хипертония.

Акупунктурни точки

Въздействайте на линията, разположена от вдлъбнатината под ушната мида до ключицата. Поставете показалеца си във вдлъбнатината под ушната мида, натиснете леко и начертайте по линията до средата на ключицата. Въображаемата линия трябва да е почти вертикална.

Не е необходимо да натискате силно, достатъчно е да погалите кожата с пръст. Плъзнете 8-10 пъти от всяка страна на главата. Запишете резултата, като измерите налягането преди да използвате точките и веднага след него.

Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за контролиране на кръвното налягане, да подобри кръвообращението и да отпусне мускулите, които обграждат кръвоносните съдове. Тази известна подправка върви добре с повечето ястия, което ви позволява да я добавяте навсякъде, където пожелаете – зеленчуци, юфка, чай и т.н.

Канела

Освен че е невероятно вкусна, канелата е ефективна и за понижаване на кръвното налягане. Можете да я добавите към вашите овесени ядки, зърнени храни или дори кафе, за да подобрите вкуса им и да намалите нивата на кръвното налягане.

Кардамон

Кардамонът е подправка, типична за южноазиатската кухня, и често се използва при хора, страдащи от хипертония. Можете да го намерите под формата на семена или прах, като и двете се използват еднакво в яхнии, супи или дори печени изделия.

Освен че придава специфичен вкус, кардамонът има положителна полза за здравето.

Източник: vk.com 

Leave a Reply

%d bloggers like this: