Press "Enter" to skip to content

Тайните на Аюрведа: Агни, за подобряване на храносмилането

Концепцията „агни“ съществува в индийската медицина аюрведа

Агни е вътрешният огън – енергията за обработката на това, което не сте вие (храна, напитки, образи, звуци, чувства, информация), в това, което представлявате (вашето тяло, емоции и ум).

Почти всички психически и физически неразположения възникват поради това, че нивото на агни е или прекалено ниско, или прекалено високо. Слабият агни е причина за лошото храносмилане. Прекалено силният агни, напротив, изгаря храната, преди тя да бъде усвоена.

Признаците на слаб агни са газове, оригване, бавно храносмилане, уморен ум, трудност при ходене, слабо потоотделяне или липсата му, запек, униние, депресия.

Признаците на прекалено силен агни са обилно потене, пъпки, диария, повишена възбудимост, силна бъбривост, усещане за парене в храносмилателния тракт, раздразнителност и гняв.

ХАРМОНИЗАЦИЯ НА АГНИ

Ако при вас са налице половината и повече от изброените симптоми, то значи вашата „енергийна станция“ се нуждае от сериозен ремонт.

За да усилите вътрешния огън:

  • яжте по малко;
  • заливайте храната с топла вода, в която е добавен малко лимонов сок; можете да използвате чай от джинджифил по следната рецепта: щипка сух джинджифил на чаша вода се кипва на бавен огън, докато не изври една четвърт от водата.

Пие се по малко преди и след хранене.

Преди хранене приемайте по четвърт чаена лъжичка смес от равни количества джинджифил, чер пипер и индийско орехче. Тази рецепта е за пълни хора и страдащите от отоци, при условие че нямат язвена болест на стомашно-чревния тракт. Слабите, както и възрастните хора могат да вземат преди хранене щипка прясно настърган корен от джинджифил, като добавят малко сол.

Процесът на дъвчене е много важен: дъвчете храната, докато стане на каша. Заливайте храната само с топла вода.

Пресният кантарион или магданоз с малко черен пипер помагат на активните хора да хармонизират своя агни. Преглъщането на слюнката преди хранене усилва образуването на някои храносмилателни ферменти – това е особено полезно при преработването на въглехидратите. За да увеличите количеството на слюнката в устата, прокарайте езика между зъбите и устните първо по часовниковата стрелка, а след това обратно, като при това държите устата затворена.

Храносмилането ще се подобри, когато дясната ноздра е отворена и прочистена

За да отворите ноздрата, натиснете с юмрука на лявата си ръка дясната подмишечна ямка, без да напрягате дясната ръка. Едновременно затворете лявата ноздра със средния пръст на дясната ръка. Останете в това положение няколко минути, докато не усетите, че дясната ви ноздра започне да се отпушва. Тази техника не е предназначена специално за усилване на агни, но помага на храносмилането. Изпълнявайте я преди хранене.

МУДРА

Това е определено положение на пръстите на ръката. Седнете на пода с кръстосани крака или на стол, гърбът е изправен. Поставете ръце на коленете с дланите нагоре. Съединете средните пръсти и палците на двете ръце. Почивайте в тази поза няколко минути преди всяко хранене, дишайте спокойно и мислено благодарете на Създателя за храната, която смятате да погълнете.

За да отслабите агни:

  • открийте психотерапевтични способи за избавяне от гнева и раздразнението;
  • изпивайте по 0,5 – 1 литър билков чай, приготвен по следната рецепта: 1 с.л. смес от равни количества семена от кимион, кориандър и копър се кипва в 2 – 3 чаши вода и кисне в течение на час.

В диетата си се старайте да спазвате следните принципи:

  • колкото може по-често включвайте в менюто си картофи, целина, тиквички, сладък пипер, краставици, зелена салата, ориз, овес, ечемик, елда, пшеница, топено масло, сметана, сладолед, кокоше месо, скариди, семена от тиква и слънчоглед, сладки ябълки и грозде;
  • старайте се да избягвате употребата на мед, лук, чесън, репички, патладжани, домати, ръжен хляб, царевица, киселомлечни продукти, банани, кисели плодове, червено месо, риба, ядки (с изключение на кедрови), горчица, оцет, кетчуп, маринати, люти билки и подправки.

Източник: www.siddhiyoga.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: