Press "Enter" to skip to content

Ватикана потвърди – извънземни съществуват

Свещеникът от ордена на йезуитите и директор на Ватиканската обсерватория Хосе Фунес не изключва възможността да има живот извън нашата планета.

„Досега не сме намерили нито едно доказателство за живот извън Земята – заявил астрономът, – но във Вселена от милиарди галактики, всяка от които има милиарди звезди, не е изключено съществуването му.

Според астронома търсенето на друг живот продължава и в този процес хората получават възможност по-добре да разберат самите себе си и да осъзнаят източника на техния живот. От известните 350 звезди, около които обикалят планети, не е изключено сред тях да има такава с подобни на природните условия на Земята. Говорейки за отношенията между църквата и науката, фунес отбелязал, че в традицията на католическата църква винаги е била заинтересоваността й от науката.

„Вселената не е резултат от хаос, в самата й природа съществува логика, което ни позволява да провеждаме изследвания, да откриваме закони и да ги разбираме – казал астрономът в интервю пред радио Ватикана. – Науката позволява да размишляваме и да откриваме законите в природата, която отразява порядъка, Логоса“, подчертал той.

Разположената в Кастелгандолфо обсерватория „Specola Vaticana“ е една от най-старите в света. Там се провеждат редовни наблюдения от XVI в., когато римският папа Григорий XIII учредил специален комитет за реформиране на календара, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: