Press "Enter" to skip to content

Емоциите са деца на нашите представи за света и живота в него

Хората са склонни да реагират по определен начин на различни фантастични персонажи от типа на пришълци, вампири или призраци

емоцияДори човек никога да не се е сблъсквал с подобни същности, той може да предполага, че при среща с тях „трябва“ да изпитва ужас или да изпадне в ступор. Специалистите по паранормални явления дори имат термин – „контактен ступор“. Сблъскал се с нещо необичайно, контактьорът изпада в състояние, подобно на временен паралич: крайниците му не се движат, а езикът не е в състояние да формулира и една дума. Понякога това състояние преминава в процеса на контакта, а друг път -след него. При това не е съвсем ясно с какво е свързано – дали този феномен е индивидуална естествена реакция от съприкосновението с обект, който човекът отнася към сферата на „свръхестественото“, или е резултат от „отвъдно“ въздействие. Подобна, но по-слаба по интензивност реакция може да възникне у склонни към впечатлителност хора по време на гледане на филм на ужасите, където фигурират такива същности.

С една дума, важен е не толкова самият обект на емоциите, колкото нашите представи за него. Така например ние можбм да изпитваме симпатия към човека само защото той е привлекателен външно, макар че не го познаваме, и да усещаме неприязън по отношение на този, който е уродлив или за когото ни е предварително известно нещо лошо. А реакциите на тялото са вече вторични, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: