Press "Enter" to skip to content

Желязната колона в Делхи все още изненадва учени и поклонници

Тази индийска забележителност представлява колона, висока повече от седем метра

 

колона делхи

Стълбът се издига в покрайнините на града, недалеч от руините на джамията Куват-ил-Ислам, вече около 1500 години, а надписът на санскрит гласи, че е бил издигнат в чест на победата на цар Чандрагупта над народите от Средна Азия.

Учените отдавна си блъскат главата в опити да разгадаят тайната на този монумент. Работата е там, че колоната е направена от чисто с желязо, което практически не е подложено на корозия, което дори при съвременното ниво на технологиите е изключително трудно да бъде постигнато. Именно затова някои предполагат, че стълбът е знак, оставен от извънземни. Специалистите пък смятат, че причината не е в извънземния разум, а в специфичните климатични условия на Делхи, благодарение на които по повърхността на монумента се е образувал филм, защитаващ го от разрушение.

Така или иначе, местните са уверени, че колоната притежава мистична сила и е способна да лекува всякакви болести. Дори ако човек се приближи до стълба с патерици и го докосне, ще оздравее.

Впрочем монументът не само лекува, но и изпълнява всякакви желания. Трябва само да се докоснете до колоната с гърба си и да я обгърнете с ръце, за да изпитате магическите й свойства, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: