Press "Enter" to skip to content

Защо в религията белият цвят е толкова важен?

В Библията на няколко места е указано, че белият цвят е символ на чистота и невинност

По време на възкресението си Иисус се повява в бели дрехи, така се изобразяват и праведниците след Страшния съд. Белите дрехи на папата са знак за неговата просветеност, великолепие и небесен път. При католиците цветът е символ на невинност, радост и простота. Бялата лилия обозначава чистота и е символ на Дева Мария. Девствеността символизира и бялата роза. Бялото означава и кръщенето, и причастието (с бели дрехи са тези, които се причестяват за първи път). Съществувал е обичай новокръстените да носят бели одежди осем дни, за да е видно за всички, че блестят от чистота. Цветът е символ на празниците Рождество, Великден и Възнесение, както и на всички светци, които не са мъченици. Бели дрехи се обличат на церемонията по освещаване на църква. В православието те са задължителни на всички богослужения от Великден до Света Троица, дори и при погребения. Понякога бялото може да бъде заменено от сребърно.

То обаче има по-далечна традиция – свещените жертвени животни при гърците, римляните, келтите и германците са именно бели. В Рим жриците на Веста (пазителката на домашното огнище и горящия огън ) давали обет за девственост и били облечени в бяло. Питагор пък препоръчва изпълнителите на свещени химни да носят бели дрехи.

В някои области на Югоизточна Азия белите слонове са свещени животни. Любопитна подробност е, че в древен Сиам (Тайланд) фразата „бял слон“ се е превърнала в нарицателно за внушителна, но безполезна покупка. Това значение идва от традицията на сиамските царе да подаряват бял слон на изпадналите в немилост придворни, който бързо ги разорявал с огромните разходи за храна, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: