Press "Enter" to skip to content

Знаете ли за какво се използва смирната?

Тя обединява група храстовидни и тревисти растения

 

смирна

Използва се под формата на смола и масло. Като лекарство намира приложение при язва, настинка, астма, артритна болка. Показва добър ефект и при проблеми с менструацията. Смирната има стягащо и кръвоспиращо действие. Втечнява секретите и спомага за отделянето им, затова може да се използва при кашлица. Природният лек оказва тонизиращо действие върху целия стомашно-чревен тракт, като засилва отделянето на храносмилателни сокове, богати на ензими, и образуването на жлъчен сок. Това се отразява благоприятно на хора с нарушено храносмилане. Смирната стимулира функцията на сърдечносъдовата система, като повишава циркулирането на кръвта, подобрява снабдяването на органите с кислород и хранителни вещества. Приложено външно, лечебното растение помага при акне, циреи, екзема и сърбеж на кожата.

Маслото от смирна не се разтваря лесно във вода, затова се приготвя тинктура – една част смирна плюс пет части етилов алкохол. Тази смес може да се използва като гаргара или вода за уста при възпалени и кървящи венци. Приета вътрешно, тинктурата помага при инфекции на горните дихателни пътища, повишена температура и кашлица. Разредено с бадемово масло, олиото от смирна може да се използва за разтриване на гърдите при бронхит.

Смирната е противопоказана при бременни и кърмещи жени. Желателно е да я избягват диабетици и хора, страдащи от сърдечни заболявания, пише вестник „Всичко за смейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: